Dansker i spidsen for europæisk milliardmarked

De europæiske brancheforeninger for hvidevarer og elektroniske husholdningsapparater får branchedirektør Henrik Egede som ny formand.

Markedet for hårde hvidevarer kan sætte rekord i år. Henrik Egede, som er direktør for den danske brancheforening af producenter af hvidevarer og elektriske husholdningsapparater, bliver nu formand for den europæiske brancheorganisation. Fotocollage: Reuters/FEHA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En dansker sætter sig 31. maj i formandsstolen for de europæiske producenter af hvidevarer og elektriske husholdningsapparater.

57-årige Henrik Egede, som er direktør for den danske brancheforening Fabrikanter og Importører af Elektriske Husholdningsapparater (FEHA), der samler alle de store producenter af små elapparater og hårde hvidevarer, er på årsmødet for CECED i den skotske hovedby Edinburgh indstillet til at stå i spidsen for sine kollegaer i 20 EU-lande samt Tyrkiet og Rusland som formand for de nationale brancheforeninger under CECED.

Han afløser sin franske branchedirektørkollega, Camille Beurdeley, og vil som udgangspunkt være valgt for to år, altså 2016-2018. CECIDs formand er fortsat Reinhard Zinkann, Miele.

Et milliardmarked

»Der sælges omkring 100 millioner hvidevarer på det europæiske marked om året, og Europa står for måske 60 procent af den forskning og udvikling, som sker i branchen, og sætter dermed klare fingeraftryk på, hvordan fremtidens hjem ser ud,« siger Henrik Egede, som kom til FEHA i april 2011 efter at have været underdirektør i brancheforeningen IT-Branchen gennem flere år.

Salget af større husholdningsmaskiner - vaskemaskiner, tørretumblere, køleskabe, indbyggede ovne, komfurer m.m. - er stadig den tredjemest solgte type elektronik i Danmark og er på et år vokset med 2,9 procent til 4,99 milliarder kroner. Dermed nærmer det sig en ny rekord.

CECED har et sekretariat med 14 ansatte i den belgiske hovedstad Bruxelles og har i mere end 50 år varetaget producenters og importørers interesser på det europæiske marked. Som ny formand for de nationale brancheforeninger skal Henrik Egede lede møderne og være med til at sætte dagsordenen, herunder håndtere, når forbrugere og politikere stiller skrappere krav til f.eks. holdbarhed, service og indsamling af brugt udstyr.