Dansker helt til tops i Nokia Siemens

Telegiganten TDCs tidligere koncernfinansdirektør bliver ny bestyrelsesformand i et af verdens største mobilselskaber

Jesper Ovesen (siddende) har sammen med topchef Henrik Poulsen (stående) bestyret Danmarks største teleselskab, TDCs finanser med kyndig hånd. Nu får han international topstilling. Arkivfoto: Mads Nissen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TDCs tidligere koncernfinansdirektør, Jesper Ovesen, er udpeget til en af de meget tunge topposter i den internationale mobilbranche. Torsdag blev den 54-årige dansker valgt som bestyrelsesformand i Nokia Siemens Networks, verdens næststørste leverandør af mobilt udstyr fra master til dimser. NSN, der har næsten 74.000 ansatte, er stiftet i 2007 men har hård konkurrence fra især svenske Ericsson, der er verdens største, og de to kinesiske kæmper Huawei og ZTE.

Svær opgave venter

Dermed påtager han sig en fuldtidsstilling og en nøglerolle i en meget svær situation, som skal sætte fremtidspælene for Nokia Siemens Networks i tæt samarbejde med den også forholdsvis nyudnævnte topchef Rajeev Suri. Jesper Ovesen blev i november 2007 hentet til TDC af daværende topchef Jens Alder, som senere blev fyret. Jesper Ovesen kom fra »Lego-familien« Kirks investeringsselskab, Kirkbi. Inden direktørjobbet i Kirkbi 2003-2006 var han finansdirektør i Lego-koncernen, hvor han sammen med Legos administrerende direktør Jørgen Vig Knudstorp var med til at vende virksomheden væk fra en skyggefuld økonomi. Desuden har Jesper Ovesen været økonomidirektør i Danske Bank og Novo Nordisk samt administrerende direktør for Baltica Bank. Jesper Ovesen meddelte i marts 2011, at han forlader TDC efter eget ønske, fordi jobbet med børsnoteringen nu er overstået. Meddelelsen kom i forbindelse med en større oprydning i TDC-ledelsen. »Jesper Ovesen har leveret varen – han skal videre,« sagde teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, dengang. Jesper Ovesen afløser Nokias fyrede topchef, Olli-Pekka Kallasvuo. Samtidig skyder Nokia og Siemens sammenlagt en milliard euro ind i deres fællesselskab for at styrke finanserne.

Både Nokia og Siemens ville ud

Nokia forsøgte i juli forgæves at sælge en aktieandel i Nokia Siemens Networks til en kapitalfond. Nokia ejer sammen med det tyske industrikonglomerat Siemens hver halvdelen af Nokia Siemens Networks. Værdien af Nokia Siemens Networks med hovedsæde hos Nokia i Espoo, Finland vurderes til syv-otte milliarder euro (52-59 milliarder kroner), men det mente investorerne øjensynligt ikke, at det var værd. Forhandlingerne har stået på i tolv måneder, og imens er NSNs salg skudt i vejret, fordi der investeres heftigt i teknologisk udbygning af mobilnettene verden over. De to ejere har fyret tusinder, siden de lagde deres to afdelinger sammen for fire år siden. Siemens har givet udtryk for, at tyskerne på et tidspunkt trækker sig ud af samarbejdet, og Nokia har også tidligere udtrykt, at man hellere vil koncentrere sig om selve telefonproduktionen. Her er Nokia imidlertid hårdt presset og er netop blevet overhalet af sydkoreanske Samsung, som dermed bliver verdens største mobilproducent. Oveni er Nokias markedsværdi halveret siden februar, hvor den nye topchef, canadiske Stephen Elop, annoncerede, at Nokia dropper sin egen telefonsoftware og i stedet lægger Microsofts Windows Phone på. I maj måtte Nokia meddele, at man er ude af stand til at give et kvalificeret bud på, hvordan regnskabsåret 2011 ender.

INFOshop: Små teleselskaber i fremgang