Dansker for retten i britisk sag om rentesvindel

En dansk kvinde er blandt de tiltalte i en storstilet britisk sag om mulig svindel med den vigtigste europæiske referencerente, EURIBOR. Første retsmøde i dag.

Barclays Bank Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND

Elleve tidligere ansatte i de europæiske storbanker Deutsche Bank, Barclays Bank og Societe Generale er i dag blevet formelt tiltalt i en storstilet britisk sag om mulig svindel med den vigtigste europæiske referencerente, EURIBOR.

Blandt de tiltalte er en dansk kvinde, der frem til sommeren 2008 var ansat i Barclays Bank. Berlingske har været i kontakt med kvinden, der både er den første kvinde og den første dansker, der er tiltalt i sagerne om manipulation med referencerenter. Hun ønsker ikke at kommentere sagen. Efter hendes ansættelse i Barclays Bank har kvinden blandt andet været ansat i Dong Energy som handler frem til 2013.

Det var helt tilbage i 2008, at den første mistanke om manipulation med referencerenter blev rejst af de amerikanske myndigheder. Siden har en række undersøgelser ifølge den britiske avis The Guardian kulmineret i, at en række storbanker og børsmægler har betalt 9 mia. dollar i forlig med myndigheder, mens 30 personer er blevet tiltalt.

Danmark havde også sin helt egen sag med den såkaldte CIBOR-sag om mulig manipulation med den danske toneangivende CIBOR-rente, som rigtig mange virksomheder og private har fået deres rente beregnet efter. Tilbage i 2014 blev de danske banker dog frikendt af Finanstilsynet for fusk med renten.

Tiltalen mod den danske kvinde og de 10 andre handlere blev annonceret i november af det britiske bagmandspoliti, Serious Fraud Office. Sagen kommer for retten mere end tre år efter, at Barclays Bank blev den første bank, der indgik et global forlig med myndighederne, hvor banken indrømmede, at dens handlere forsøgte at manipulere med både EURIBOR og den såkaldte LIBOR-rente, London Interbank Offered Rate. Barclays blev idømt en bøde på 450 mio. dollar, skriver Guardian.