Dansker er klar med 3D-revolution til fladskærmen

Dansk firma lancerer en tjeneste, der bringer 3D-film og -spil til verdens 65 millioner fladskærme med netadgang. Sony er på vej med 3D til fladskærme og Playstation3.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af ganske få måneder kan de 65 millioner hustande i verden, der har en fladskærm koblet til en onlinespillekonsol, se fuldskærms 3D-film fra sofaen. På det tidspunkt vil danskeren Steen Iversen nemlig lancere en helt ny 3D-tjeneste.

"Vi lancerer 3DMovieChannel i første kvartal næste år. Alle, der i dag kan se videoer på YouTube, vil kunne se vores film i fuld 3D. Det vil sige alle med en computer, men også de 65 millioner mennesker, der har en fladskærm koblet til en konsol i dagligstuen," siger Steen Iversen til ComON.

Den tjeneste kan for alvor revolutionere udbredelsen af 3D. I dag har Sony offentliggjort, at de er klar med 3D fjernsyn til næste år, og Samsung har allerede et 3D fjernsyn på markedet. Til næste år vil den engelske TV-udbyder Sky levere fodboldkampe fra den engelske Premier Leauge i 3D. Det kræver dog 3D fjernsyn. Men man behøver ikke et 3D fjernsyn for at kunne se 3D via 3DMovieChannel.

"Vi har verdenspatent på vores 3D-briller. Med dem kan man se 3D på alle fjernsyn. Tjenesten bliver afviklet direkte fra browseren, så fladskærme der er tilsluttet konsoller som Wii og Playstation 3 vil kunne vise 3D film," siger Steen Iversen.

Hollywood på vej
Han har en fortid som vicedirektør i Tycho Brahe Planetariet, hvor han gjorde det astronomiske observatorium til en frontløber inden for 3D. Nu har han oprettet firmaet Colorcode3D, der har til huse i Planetariet. Derfor har Steen Iversen også omfattende forbindelser i 3D branchen.

"3D er mit hjertebarn og efter Tycho Brahe Planetariets IMAX biograf blev banebrydende i verden, har jeg taget min interesse med over i det nye firma," siger Steen Iversen.

I første omgang vil 3DMovieChannel vise de storslåede IMAX film, men danskerne er i forhandlinger med Hollywood.

"Når vi har bevist overfor de store filmproducenter, at det fungerer og er sikkert, så vil vi kunne vise de nyeste 3D Hollywood-film," siger Steen Iversen. Lige nu handler alt i Hollywood om 3D. Titanic-instruktøren James Cameron er på vej med storfilmen Avatar, der er det første seriøse bud på et 3D filmhit. Hvis den film bliver en boxoffice succes, så kan det for alvor gøre 3D mainstream. Jeffrey Katzenberg fra Dreamworks mener ligefrem, at 3D er filmmediets tredje revolution.

"Der har været to store revolutioner i film indtil nu. Den første var da stumfilm blev afløst af talefilm, den anden var da vi gik fra sort/hvid til farve. Jeg tror, at 3D er den tredje revolution og vil medføre lige så store forandringer, som talen og farver gjorde," sagde Katzenberg til Comingsoon.net sidste år. Det er den bølge Steen Iversen håber at ride med på.

Spil 3D inden jul
3DMovieChannel kræver ikke mere båndbredde end Youtube. Signalet er kun 10-15 procent større end Youtube klip. Hvis man vil se det i lidt bedre kvalitet på dedikerede 3D fladskærme som Samsungs, så svarer belastningen til at se et HD Youtube klip.

Steen Iversen forventer, at Sony, Samsung og de andre producenters fladskærme for alvor vil erobre markedet om fem år. "Folk har lige brugt en masse penge på deres fuld HD ready fladskærmstv, så de vil godt lige vente, inden de tager springet til 3D, men om fem år vil det være standard," siger han.

Patentet på de særlige 3D briller strækker sig langt ud over en online 3D-filmtjeneste. Med brillerne kan man også forvandle sine spil til 3D. I første omgang vil 3D effekten gå ind i skærmen, men når spiludviklerne begynder at bruge 3D som et dramatisk virkemiddel i deres spil, så vil 3D effekten fare ud af skærmen.

"Vi bruger Danmark som testmarked, og vi forventer at være klar med en 3Dpakke med briller og software til 300 kroner inden julehandlen," siger Steen Iversen. I første omgang kan spilbrillerne kun bruges til PC-spil, da de kræver, at software bliver installeret. Nvidia har et tilsvarende, men langt dyrere produkt.

Steen Iversen vil demonstrere 3Dbrillerne for resten af den danske verdenspresse senere i denne måned.