Dansker bliver generalsekretær for europæisk IT-brancheorganisation

45-årige Cecilia Bonefeld-Dahl, som i dag er bestyrelsesformand for IT-Branchen i Danmark, skal fra april tale den europæiske IT-verdens sag. Brancheforeningen IT-Branchen skal derfor have ny formand.

Cecilia Bonefeld-Dahl tiltræder 1. april som generalsekretær for de europæiske IT-branchers fællesorganisation, Digital Europe. Foto: IT-Branchen Fold sammen
Læs mere

Den danske IT-branche skal have ny formand, efter at Cecilia Bonefeld-Dahl sent tirsdag blev udnævnt til ny generalsekretær for de europæiske IT-branchers interesseorganisation Digital Europe.

Den 45-årige Cecilia Bonefeld-Dahl skal fra april tale den europæiske IT-verdens sag som efterfølger for briten John Higgins, som har beklædt posten i fem år. Digital Europe har 61 virksomheder og 37 nationale organisationer inden for den digitale teknologibranche - fra Danmark Dansk Industris brancheorganisation for tele og IT DI Digital samt IT-Branchen - som sine medlemmer og har hovedsæde i Bruxelles - passende nok på »Rue de la Science«, Videnskabens Vej.

Cecilia Bonefeld-Dahl er administrerende direktør i sin egen virksomhed, GlobIT, men har siden 1990erne arbejdet i IT-verdenen. Hun har gennem mange år været IT-branchens kvindesagsforkæmper med den klare mission at få flere kvinder ind på topposterne i IT-selskaberne.

Er født ind i IT-branchen

Siden marts 2014 har hun været bestyrelsesformand for IT-Branchen, som er Danmarks største brancheorganisation inden for IT-verdenen med omkring 400 medlemmer, der står for omkring 90 procent af omsætningen i den danske IT-verden. Her havde hun gennem fem år siddet med i bestyrelsen som menigt medlem.

»Jeg glæder mig helt eksceptionelt. Det er en kæmpe chance for Danmark - og for mig. Det bliver ikke en dansk stilling men en repræsentation af hele Europas IT-branche. Jeg er selv født ind i IT-branchen og har aldrig lavet andet. Jeg har altid arbejdet i spændingsfeltet mellem IT, politik, vækst og erhvervsliv, så jeg glæder mig rigtigt meget til at bruge mine mere end 20 års erfaring til at løfte det frem,« siger Cecilia Bonefeld-Dahl til Berlingske.

Hun ser to vigtige hovedområder i sit fremtidige job, som betyder, at hun skal tilbringe hoveddelen af sin tid i Bruxelles.

»Public affairs (lovgivning og samfundsanliggender, red.) bliver rigtigt vigtig i forhold til EU. Stort set al lovgivning kommer i dag fra EU, så det er rigtigt vigtigt at påvirke, så det bliver til fordel for Europas vækst ogvelstand. Derudover skal IT-branchen samles. Den er i hastig forandring. Det, vi lavede for fem år siden, er ikke nødvendigvis, hvad vi laver om fem år. Derfor skal vi kikke meget mere på, hvordan man skaber innovation i IT-branchen, og hvordan vi kan samarbejde med andre brancher - transport, service m.m. - om at skabe vækst. Der skal opfindes nye ting, og der opstår nye forretningsmodeller. IT er stort set den eneste vækstdriver i dag. IT redefineres selv men redefinerer også verden. Derfor skal vi samle brancherne på tværs af landene, lære af hinanden og finde en formel, der kan skabe synergier,« siger den kommende generalsekretær.

Vigtig rolle i den digitale transformation af Europa

Hun er udpeget efter en lang proces.

»Europa har behov for at tiltrække og fastholde verdens bedste teknologivirksomheder, som kan bidrage til en stærk, digital økonomi. Cecilia Bonefeld-Dahl skal bygge videre på sin forgænger, John Higgins' resultater og vil få en vigtig rolle at spille i arbejdet med vores sektors bidrag til den digitale transformation af Europa,« siger Markus Borchert, der er bestyrelsesformand for Digital Europe, i en udtalelse.

IT-Branchens administrerende direktør, Birgitte Hass, sidder også med i bestyrelsen for Digital Europe, som er stolt af udnævnelsen.

Cecilia Bonefeld-Dahl har en SPRØK-uddannelse i international økonomi og sprog fra Handelshøjskolen i København (CBS fra 1999, hvor hun allerede i tre år havde været hos IBM og først arbejdet som IT-kursusinstruktør, siden som leder af det nordiske markedsføringshold i IBM Global Services med ansvar for at indføre en ny, nordisk IT-platform. I 2000-2003 var hun ansvarlig for en konsulentgruppe med speciale i forretningsrådgivning og havde TDC, Røde Kors, Novo og Danisco blandt kunderne.

Bred IT-karriere

I 2003 blev hun ansat hos konkurrenten Oracle med ansvar for kontakterne til partnere som f.eks. IBM i både Danmark og Island, og året efter blev hun direktør med ansvar for administrationen af de dengang 350 Oracle-medarbejdere i Danmark og flytningen af det nordiske salg fra Dublin til Danmark. I 2006 udnævntes hun til nordisk direktør med ansvar for administration og salgsstøtte i Oracle Norden med små 1.000 ansatte.

Året efter rykkede hun ind som administrerende direktør for IT-nichevirksomheden MBit-Consulting, som hun var med til at udbygge, samtidig med at hun engagerede sig mere udadvendt i det danske IT-brancheliv. Siden blev hun divisionsdirektør for SAP og applikationer hos Capgemini, som hun forlod for at fortsætte i GlobIT.

I februar 2015 blev hun nordisk direktør for det amerikanskejede SAP-hus Ciber men sagde op fem måneder senere, da Ciber droppede Norden som region, og vendte tilbage til GlobIT, sideløbende med at hun passede jobbet som bestyrelsesformand i IT-Branchen. Hun overlader den daglige ledelse af GlobeIT til medejer Jannie Guldbrandtsen.

Hun er også bestyrelsesmedlem i Danmarks Eksportråd, Dansk Erhverv og Nordjyske Medier.