Danske virksomheder slipper med skrækken fra amerikanske sanktioner for russisk gasledning

Amerikanske politikere er enige om at tvinge Trumps regering til at sanktionere virksomheder, som hjælper det russiske selskab Gazprom med at færdiggøre den omdiskuterede Nord Stream 2-naturgasledning. Det kunne have ramt danske virksomheder, men en ændring i lovteksten betyder, at de danske virksomheder slipper med skrækken.

Den amerikanske regering skal nu sanktionere virksomheder, der hjælper russiske Gazprom med opførelsen af Nord Stream 2. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anton Vaganov/Reuters/Ritzau Scanpix/Arkiv

Der er politisk enighed i USA om en aftale, der tvinger præsident Donald Trump til at lægge sanktioner på virksomheder, som hjælper det statsejede russiske selskab Gazprom med at lave den meget omtalte Nord Stream 2-naturgasledning.

Det skriver Financial Times.

Aftalen blev indgået mandag aften og har til formål at straffe virksomheder, som er involveret i Nord Stream 2.

Ifølge Jeanne Shaheen, en demokratisk senator, som er med i aftalen, vil det »sende en umisforståelig meddelelse fra Kongressen til Vladimir Putin om, at USA ikke vil sidde tilbage, mens Kreml forsøger at sprede sin ondartede indflydelse,« som det lyder i Financial Times.

Konstruktionen af Nord Stream 2 nærmer sig sin slutning. I oktober gav Danmark grønt lys til gasledningen, som skal føres syd om Bornholm.

Men så rejste spørgsmålet sig, om nogen danske virksomheder har hjulpet Gazprom med konstruktionen af gasledningen, og om de vil blive sanktioneret af USA for deres rolle.

Fire danske virksomheder

Mange detaljer er fortsat uklare, men dele af svaret kan måske findes i et bilag til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, som er udarbejdet af Nord Stream 2.

Her fremgår det på tredje og sidste side, at »alene i Danmark er den økonomiske værdi af de allerede planlagte aktiviteter 525 millioner kr. Dette vil skabe 600 danske job. Firmaerne i Danmark er blandt andre Blue Water Shipping, Foga, Rambøll og Geo«.

Berlingske har kontaktet de fire omtalte virksomheder for at spørge ind til deres rolle i sagen og eventuelle konsekvenser fra amerikansk side.

Jan Hjortlund Hansen, kommunikationsdirektør hos Blue Water Shipping, siger:

»Vi har været en del af projektet som leverandør til en partner, så det er vores relation. Vi har selvfølgelig været opmærksomme på den politik, der har været omkring projektet, men vi har ikke forholdt os så meget til det, for det er ikke noget, vi kan gøre noget ved. Vores del af projektet sluttede for nogle måneder siden, så vi vurderer ikke, at eventuelle sanktioner vil påvirke os.«

Hverken Foga eller Geo, der også er nævnt i bilaget, har ønsket at medvirke i artiklen. Rambøll oplyser, at man ikke udtaler sig om projektet, og henviser til Nord Stream 2.

Hos Dansk Industri har man været bekendt med lovforslaget, men den endelige udformning skulle ikke kunne ramme de danske virksomheder:

»Der var et oprindeligt udkast, der var mere vidtgående, men formuIeringen er endt sådan, at der ikke bliver ramt nogen danske virksomheder,« siger seniorchefkonsulent Peter Bay Kirkegaard.

Udenrigsministeriet er heller ikke er bekendt med, at beslutningen skulle omfatte nogen danske virksomheder, da formuleringen i lovteksten lyder, at virksomhederne skal være »involveret i rørlægningen på 100 fod eller dybere under havets overflade i konstruktionen af Nord Stream 2, TurkStream-projektet eller enhver efterfølger til sådanne projekter«.

Spørgsmål om politik

Professor MSO Henrik Larsen fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet forklarer, at det er svært at gisne om konsekvenserne af den specifikke sag.

»Der er nok ikke nogen, der rigtigt ved det endnu, men jeg kan ikke tro andet end, at det også er et politisk spørgsmål, om man vælger at følge op på det. Så det er altså noget med, hvordan Danmark ligger i det her – om man ønsker at give Danmark et slag oven i hovedet,« siger Henrik Larsen.

Han nævner både Trumps kritik af Danmarks forsvarsbudget og de vedvarende diskussioner om Grønland, som, han tror, vil kunne få indflydelse på udfaldet:

»Der vil også være politik blandet ind i det, som handler om USAs forhold til Danmark, og det er jo svært sige noget om i øjeblikket.«

Selskabet Nord Stream 2 oplyser i en e-mail:

»Vi er opmærksomme på de politiske diskussioner såvel som de lovmæssige initiativer i den amerikanske kongres. Vi kan ikke kommentere på nogen implikationer for vores projekt.«