Danske virksomheder kræver national handlingsplan for digitalisering nu

Danmark har brug for en national, digital handlingsplan, der omfatter danskere fra første dag i folkeskolen til sidste arbejdsdag. Det mener en række danske topchefer og direktører forsamlet i Dansk Industris digitaliserings- panel, som i dag afleverer sine forslag til regeringen.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere

Der er brug for en samlet national handlingsplan for at skaffe tilstrækkeligt med medarbejdere med digitale kompetencer både nu og i fremtiden.

Det mener Dansk Industris digitaliseringspanel, der blev nedsat sidste år, og som blandt andet har til formål at komme med politiske anbefalinger til at fremme digitaliseringen i Danmark. Onsdag giver panelet regeringen seks konkrete forslag til, hvordan Danmark sikrer sig de rigtige digitale kompetencer i fremtiden.

»Vi ønsker en national handlingsplan, fordi det er nødvendigt at få samlet de mange forskellige indsatser, der bliver lavet, på virksomhedsniveau, i folkeskolen, på uddannelsesinstitutionerne og på samfundsniveau. Hvis vi skal få mest muligt ud af indsatsen, er det nødvendigt, at vi får en fælles plan, som sætter det i sammenhæng,« siger Marianne Dahl Steensen, adm. direktør for Microsoft Danmark og formand for DIs digitaliseringspanel.

Øverst på listen står et ønske om at gøre Danmark til Europas førende digitale »hub«, og at Danmark efter hollandsk forbillede skal have en teknologipagt, som skal få flere til at tage en teknisk eller naturvidenskabelig uddannelse.

Det sidste har erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) allerede lovet at få etableret.

Ifølge adm. direktør Karsten Dybvad fra Dansk Industri er der et presserende behov for at få opkvalificeret danske medarbejdere og få sikret, at fremtidens medarbejdere har de rette kompetencer inden for IT og digitalisering.

»Det er ikke længere kun IT-virksomheder, der efterspørger IT-kompetencer. Alle andre virksomheder, uanset størrelse, begynder også at få brug for medarbejdere med IT-kompetencer. Vi ved, at vi ifølge Erhvervsstyrelsen vil mangle 19.000 IT-specialister i 2030, hvis vi ikke gør noget. Dertil kommer behovet for medarbejdere med forståelse for IT,« siger Karsten Dybvad.

Han håber, at politikerne vil tage godt imod et forslag om at lave en erhvervskandidat­uddannelse som IT-specialist, hvor en medarbejder arbejder halv tid i en virksomhed og studerer på halv tid.

Ny organisering nødvendig

Den danske vinduesproducent Velux er en af de virksomheder, som oplever udviklingen på nært hold.

I januar i år deltog Velux for første gang på den store IT-messe CES i Las Vegas. Velux har nemlig udviklet systemet Velux Active. Systemet kan styres og overvåges via mobiltelefonen, men idéen er, at systemet skal køre af sig selv og fungere automatisk. Hvis sensorer opdager, at der er for meget røg i køkkenet, bliver vinduet åbnet, og hvis stuen bliver for varm på grund af solen, bliver gardinet trukket for.

»Velux er hastigt på vej ind i en digital verden. Mere af det, vi gør, når vi taler med kunder og samarbejdspartnere, den måde, vi arbejder på, og også vores produkter bliver fortsat mere digitale,« fortæller Michael K. Rasmussen, chief marketing officer hos Velux.

Indtil videre kan Velux godt skaffe de medarbejdere, der er nødvendige, for at kunne udnytte digitaliseringens muligheder. Men det stiller krav til både medarbejdere og ledelse.

»Man kan jo ikke bare så en ny organisation, som er klædt på til digitalisering, og så krænge den gamle af sig. Man er nødt til også at arbejde med den gamle organisation. Det kræver forandringsparathed,« siger Michael K. Rasmussen.

Både hos Microsoft, Velux og i Dansk Industri er der bred enighed om, at selv om det offentlige skal spille en afgørende rolle i en national handlingsplan, er det også virksomhedernes ansvar at være med til at uddanne den nødvendige arbejdskraft. Derfor indeholder det forslag, DIs digitaliseringspanel afleverer til politikerne, også en række bud på, hvordan virksomhederne kan spille en aktiv rolle, f.eks. at virksomhederne skal være aktivt med i IT-projekter i folkeskolerne og gymnasierne.