Danske virksomheder dumper Wiki-testen

Danske eksportvirksomheder får generelt dårlig omtale på verdens mest brugte onlineleksikon. Det er konklusionen i en ny undersøgelse.

Danfoss er ifølge en ny undersøgelse den danske eksportvirksomhed, der klarer sig dårligst på Wikipedia. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange store danske virksomheder får slet ingen eller dårlig omtale på det brugerdrevne onlineleksikon Wikipedia.

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra konsulentbureauet Imagepedia, der - som navnet antyder - arbejder med at rådgive virksomheder om deres omtale på Wikipedia.

Konsulentbureauet har undersøgt de 50 største danske eksportvirksomheders tilstedeværelse på Wikipedia ud fra fire kriterier: Troværdighed, vigtig information, negativ omtale og international tilstedeværelse og givet virksomheder en sammenlagt score fra minus 100 til 100. Resultatet er, at de 50 virksomheder får en gennemsnitlig score på kun tre point.

»Sammenlignet med f.eks. amerikanske Dow Jones-virksomheder, som Imagepedia tidligere har undersøgt, har de danske virksomheder gennemgående mindre troværdige artikler på Wikipedia, de mangler vigtig virksomhedsinformation, og de er til stede på færre sprog,« lyder det i undersøgelsen. 

Ikke nogen direkte betydning

Imagepedia kan ikke pege på nogen dokumentation for, at en virksomheds tilstedeværelse på Wikipedia har konkret betydning i form af eksempelvis mistede opgaver og indtægter.

Et amerikansk studie peger dog på en sammenhæng mellem aktiekurser og hyppig omtale på Wikipedia.

Og rådgiver hos Imagepedia, Jesper Pøhler mener - ikke overraskende - at onlineleksikonet bør være en prioritet for flere virksomheder

»Det er vigtigt for virksomhederne, fordi Wikipedia er den femtemest søgte hjemmeside på nettet. Når du googler en virksomhed, så dukker deres egen hjemmeside først op, og så dukker Wikipedia op,« siger han og fortsætter:

»Det vil sige, at det er noget af det allerførste, som du møder, hvis du søger på en virksomhed. Dermed bliver det en del af præsentationen af virksomheden,« siger Jesper Pøhler. 

Børsnoterede selskaber mere Wiki-bevidste

Undersøgelsen viser en tendens til, at børsnoterede virksomheder er noget mere opmærksomme på deres tilstedeværelse på Wikipedia end resten. Helt i top ligger Carlsberg, der f.eks. scorer 75 på troværdighed, mens Mærsk og Bang & Olufsen tager henholdsvis 2. og 3. pladsen.

Omvendt ligger de jyske familieejede virksomheder Grundfoss og Danfoss helt i bund med en kedelig score på henholdsvis minus 36 og minus 37. Danfoss' presseafdeling har læst undersøgelsen, men oplyser til Berlingske Business, at de ikke ønsker at kommentere på den.

Hvis en virksomhed ønsker at rette op sit »Wikipedia-image« er det vigtigt ikke at bruge bulldozer-metoden og bare forsøge at tromle alle, der har en negativ opfattelse af virksomheden, forklarer Jesper Pøhler.

»Den forkerte metode er at oprette en profil med virksomhedens navn og så bare slette al negativ omtale og skrive: 'Jeg synes, vores virksomhed er supergod'. For så bliver det slettet med det samme,« siger han og fortsætter:

»Det er vigtigt, at man finder nogle kilder, der fortæller det, man gerne vil fortælle. På den måde bliver det, man oplyser, mere troværdigt. Og så er det vigtigt, at man går i dialog med Wikipedias brugere, hvis man synes, at man får uretfærdig omtale,« siger Jesper Pøhler.