Danske vandeksperter skal sikre Bangladesh rent vand

Det rådgivende ingeniørfirma Grontmij Carl Bro skal sikre rent drikkevand til to millioner i Bangladesh.

Læs mere
Fold sammen
Et af Danmarks største rådgivende ingeniørfirmaer, Grontmij Carl Bro, har fået en stor klimaopgave. Selskabet skal føre tilsyn med renoveringen flere tusinde kilometer vandrør og opførelsen af et vandværk. Det vil sikre rent drikkevand til to millioner indbyggere i hovedstaden i Bangladesh, Dhaka.

I Danmark begrænser problemerne med forurenet drikkevand sig til enkeltstående tilfælde, bl.a. som for nylig ved Tune ved Roskilde. I Bangladesh er det kæmpe udfordring at skaffe rent drikkevand til landets 150 millioner indbyggere. Klimaforandringerne med jævnlige kraftige oversvømmelser og voldsom nedbør gør rent drikkevand til en knap ressource.

Vandforsyningen skal renoveres
Den ene opgave er at projektere og føre tilsyn med renovering af en del af vandforsyningsnettet – i alt 2600 km rør.

"Det er længere end herfra og til Rom, og i øvrigt større end Københavns samlede net. Mange af rørene skal lægges i smalle gader, der er fuldstændig blokerede af trafik i dagtimerne, så det er en spændende udfordring," siger gruppeleder fra Grontmij Carl Bro, Jørgen Bygvraa Hansen.

Vandværket er delvist finansieret af Danida gennem de såkaldt blandede kreditter.Arbejderne går i gang i juli 2009 og finansieres hovedsageligt af et lån fra Asian Development Bank. De omfattende vandprojekter kommer efter flere andre projekter, som Grontmij Carl Bro har arbejdet på i Bangladesh.

Over de seneste ti år har virksomheden løst mere end 50 større donorfinansierede opgaver i Bangladesh - dels forskellige vandprojekter og dels en række uddannelsesprojekter.

"Vores store erfaring i vandsektoren gør Grontmij Carl Bro til en stor og vigtig international aktør på dette marked," siger Jørgen Bygvraa Hansen.