Danske topfolk forlader grønlandsk flagskib i protest

Tre kendte danske erhvervsfolk udtræder af bestyrelsen for Grønlands næststørste koncern KNI i protest mod fyring af selskabets administrerende direktør Claus Jensen.

I weekenden blev den 59-årige Claus Jensen, der siden 1. marts 2012 har været administrerende direktør i den offentligt ejede detail- og engrosvirksomhed, KNI A/S, fyret på dramatisk vis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Photographer: Ulrik Bang / BANG.

Den grønlandske landstyreformand Aleqa Hammond og partifæller Siumut har atter rodet sig ind i en tvivlsom fyringssag. I weekenden blev den 59-årige Claus Jensen, der siden 1. marts 2012 har været administrerende direktør i den offentligt ejede detail- og engrosvirksomhed, KNI A/S, fyret på dramatisk vis.

Den chokerende beslutning om afskedigelsen af Claus Jensen, der er en legende i dansk detailhandel, har fået tre kendte danske topfolk til straks at forlade bestyrelsen for KNI. Det sker i protest mod beslutningen, som der var flertal for i bestyrelsen.

De tre er Marianne Wiinholt, økonomidirektør og medlem af koncerndirektionen i DONG Energy, Lotte Lundberg med mangeårig baggrund som leder i A.P. Møller - Mærsk, og Fie Hansen-Hoeck, direktør og professionelt bestyrelsesmedlem i en lang række virksomheder. Det var den Siumut-loyale bestyrelsesformand Niels Thomsen, der i sommer blev indsat på formandsposten af landsstyret, der fik gennemtrumfet, at KNIs direktør Claus Jensen skulle have silkesnoren.

Niels Thomsen havde næstformanden og medarbejderrepræsentanterne i bestyrelsen bag sig. Og i Grønland ventes det, at den kommende topchef for koncernen vil have tætte forbindelser til Siumut.

»Jeg udtræder af bestyrelsen, fordi jeg ikke var enig i flertallets beslutning om at afskedige direktøren. Det foregik ikke på et belyst grundlag, og jeg mangler simpelthen yderligere belysning af sagen,« siger det ene af de tre afgåede bestyrelsesmedlemmer, direktør Lotte Lundberg A.P Møller-Mærsk.

Klart signal

Det er yderst usædvanligt, at tre så professionelle og erfarne erhvervsfolk som Lotte Lundberg, Marianne Wiinholt og Fie Hansen-Hoeck på en gang forlader en bestyrelse for en stor erhvervsvirksomhed. At de eneste medlemmer af bestyrelsen med international erhvervserfaring udtræder af selskabet, bliver tolket som et klart signal om, at bestyrelsesformanden, der optræder på vegne af ejerne, altså landsstyret, ikke har håndteret sagen professionelt. 

Der foreligger ikke den dokumentation for at fyre Claus Jensen, som der bør være. Jeg er ikke enig i den måde, selskabet skal ledes på. For at undgå, at der bliver for meget uro omkring KNI, er det bedst, at jeg trækker mig Jeg er ikke enig i bestyrelsesflertallets beslutning om at afskedige Claus Jensen, da der ikke foreligger den dokumentation, som der bør være. Jeg er ikke enig i den måde selskabet skal ledes på. For at undgå, at der bliver for meget uro i KNI i fremtiden, er det bedst, at jeg trækker mig,« siger det andet afgående bestyrelsesmedlem, Fie Hansen-Hoeck.

Headhuntet til stillingen

Ifølge en række kilder, Berlingske Business’ har talt med, var der hverken juridisk eller et sagligt grundlag for at afskedige adm. direktør Claus Jensen, der bliver fremhævet som en meget dygtig HR-mand til at rekruttere de rigtige og erfarne folk til ledelsen i KNI.

Han blev sidste år headhuntet til stillingen som topchef i Grønlands Selvstyres næststørste erhvervsvirksomhed med en omsætning på 2,5 milliarder kr. på grund af sine stærke strategiske evner og erfaring fra den danske detailbranche. Fra 2000-2008 fordoblede Claus Jensen som topchef i Fakta lavpriskædens omsætning til otte milliarder kr., og han skabte en voksende bundlinje og en klar profil.

Claus Jensen var også godt i gang med et kæmpe finansielt oprydningsarbejde efter den tidligere ledelse i det grønlandske selskab, som han gerne ville gøre til en veltrimmet supermarkedskæde på linje med en kundeorienteret dansk detailvirksomhed, hvor der er entusiasme og gejst, som KNI endnu mangler.

Kilder fortæller til Berlingske Business, at fyringssagen tydeligt har politiske undertoner – på linje med at landsstyreformand Aleqa Hammond i sommer sparkede Michael Skourup og Vagn Andersen ud i kulden som henholdsvis formand og næstformand for KNI. Siumut-styret, der kom til magten i Grønland i foråret i forbindelse med en jordskredssejr efter at have siddet på udskiftningsbænken i fire år i opposition i landstinget, er ifølge Berlingske Business oplysninger gået målrettet efter at komme af med både formand, næstformand og topdirektør.

Svend Hardenberg

En af årsagerne til, at kun Skourup og Andersen i første omgang fik sparket, var, at de sammen med bl.a. Marianne Wiinholt, Lotte Lundberg og Fie Hansen-Hoeck sidste år ansatte Claus Jensen som topchef i KNI. De vragede grønlænderen Svend Hardenberg, selvstyrets nuværende øverste embedsmand og departementschef for Aleqa Hammond. Han var dengang konsulent for partiet Siumut og ledte med lys og lygte efter et prestigejob som øverste direktør i en grønlandsk erhvervsvirksomhed. 

Men da Svend Hardenberg i modsætning til den meget erfarne erhvervsmand og topleder, danskeren Claus Jensen, slet ingen detailhandelserfaring havde, kom han aldrig med i opløbet om chefstillingen i KNI. Svend Hardenberg evnede ikke at lede så stor en virksomhed, mente den daværende bestyrelse. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra landsstyreformand Aleqa Hammond.