Danske topdirektører stopper i Nordea

Vicekoncernchef Torsten Hagen Jørgensen og HR-direktør Karen Tobiasen stopper i Nordea og udtræder omgående af koncernledelsen.

Nordeas næstkommanderende, Torsten Hagen Jørgensen, er en af dem, der forlader banken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Nordea vinker farvel til to danske topdirektører.

Nordeas næstkommanderende, driftsdirektøren Torsten Hagen Jørgensen, og bankens HR-direktør, Karen Tobiasen, forlader banken. Begge udtræder af storbankens koncernledelse med øjeblikkelig virkning.

»Efter en vellykket flytning til den europæiske bankunion og en væsentlig indsats inden for risiko og compliance er Nordea gået ind i en ny fase med øget vægt på kundefokus, større effektivitet og udvikling inden for det regulatoriske område,« skriver Nordea i en pressemeddelelse og tilføjer:

»Som led i denne nye fase forenkler Nordea governance-strukturen og den øverste ledelsesstruktur og afskaffer den kombinerede rolle som vicekoncernchef og Group COO.«

Dansk topchef rydder op

Det er blot fem dage siden, at danskeren Frank Vang-Jensen blev udnævnt til koncernchef i Nordea – den øverste chefstilling i banken.

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet kalder det »bemærkelsesværdigt«, at der allerede sker så markante ændringer i koncernledelsen.

»Det kan være noget »opsparet« udskiftning, men det kan også være et bevis på, at det haster med et aktivt modsvar på indtjeningspresset og de massive aktiekursfald,« skriver Per Hansen i en kommentar.

Frank Vang-Jensen nævnte i forbindelse med sin udnævnelse til topchef, at han vil fokusere på at skabe en bedre indtjening.

»At ramme den rette balance mellem indtægter og omkostninger vil være en af mine vigtigste opgaver. Og jeg vil levere på den,« sagde han.

Prominente navne

Torsten Hagen Jørgensen har i mange år spillet en vigtig rolle i at lede transformationen af Nordea som vicekoncernchef og Group COO. Han har haft mange roller i Nordea og har blandt andet været finansdirektør i årene 2013-2015.

Ifølge den svenske erhvervsavis Dagens Industri er Torsten Hagen Jørgensen tidligere blevet mødt med hård kritik fra indflydelsesrige investorer. En anonym kilde sagde til avisen i maj, at Torsten Hagen Jørgensen bærer et ansvar for, at koncernens store, digitale transformation blev for ringe og omkostningstung.

Karen Tobiasen, der også forlader Nordea, blev i 2016 hevet ind i bankens koncernledelse. De seneste år har hun blandt andet haft til opgave at guide de ansatte igennem en massiv fyringsrunde, som bankens nu forhenværende topchef Casper von Koskull meddelte i oktober 2017.

»Frank Vang-Jensen og hele bestyrelsen takker både Torsten Hagen Jørgensen og Karen Tobiasen for deres engagement og indsats i Nordea og ønsker begge al mulig succes fremover,« skriver Nordea.

Den endelige governance-struktur og øverste ledelsesstruktur for COO-aktiviteterne bliver nu vurderet og offentliggøres senere sammen med de tilhørende udnævnelser, lyder det.