Danske topchefer banker globale konkurrenter på digitale investeringer

I forhold til topchefer over resten af verden investerer de danske og nordiske topchefer betydeligt flere penge på de nye muligheder, som digitaliseringen byder på i form af eksempelvis robotter og kunstig intelligens

De danske topchefer investerer betydeligt flere penge i digitalisering i forhold til resten af verden. Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

skriver Finans.

Det viser en undersøgelse, som konsulentkoncernen KPMG har lavet blandt topchefer over hele verden.

For det første er digitalisering i høj grad på nordiske lederes radar, fordi landene generelt er meget digitaliserede. Desuden skiller ikke mindst de danske virksomheder sig ud ved deres ejerforhold.

- Et nøgleelement i den nordiske model involverer aktivt ejerskab som en stabiliserende kraft - i form af stifterfamilierne eller statslignende institutioner som institutionelle investorer - som har en majoritetspost i selskaberne og har en tendens til at se mere langsigtet, forklarer Morten Mønsted, leder af rådgiverforretningen i KPMG, over for Finans.

Morten Mønsted nævner Mærsk som et eksempel på en dansk virksomhed, der har erkendt den digitale udfordring fra globale kæmper som Amazon og investerer derefter.

Hos den store danske producent af ovenlysvinduer Velux, der er fonds- og familieejet, er digitaliseringen også højt på dagsordenen i disse år.

- Forbrugerne er i stigende grad i de digitale kanaler, så det skal vi også være, siger koncerndirektør Michael K. Rasmussen til Finans.

Konkret er Velux ved at digitalisere de kendte ovenlysvinduer.

De nordiske topchefers udgangspunkt er, at 55 pct. forventer, at de i løbet af de næste tre år vil være forandret til en betydeligt anderledes organisation. Det afspejler et betydeligt mere forandringsparat nordisk erhvervsliv end det globale, hvor kun 26 pct. forventer at se markant anderledes ud.

En af de danske virksomheder, der offensivt investerer i digitalisering, er Danfoss.

I begyndelsen af juni købte den danske industrikoncern en italiensk softwarevirksomhed kaldet Prosa.

- Vi laver en del opkøb, hvor det bl.a. drejer sig om nye teknologier, siger driftsdirektør Kim Fausing, der om få dage tager over som koncernchef efter Niels B. Christiansen, til Finans.