Danske teleinvesteringer styrtdykker

På seks år er tele- og internetselskabernes investeringer i Danmark i mobilmaster, internetkabler og anden infrastruktur til kommunikation næsten blevet halveret. Branchen kræver handling.

Foto: Jeppe Bøje Nielsen

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass-Larsen (S) skal torsdag drøfte, hvorfor investeringerne i tele- og internetinfrastruktur er næsten halveret siden 2008, og hvordan der igen kan komme skub i udviklingen, så alle kan få ordentlige forbindelser og det offentlige spare penge på øget selvbetjening.

Derfor er der akut brug for at få lagt en ordentlig slagplan, som sikrer, at Danmark i fremtiden ikke pludselig står uden den nyeste og afgørende teknologi og stadig slås med dårlige forbindelser.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass-Larsen (S) er derfor torsdag eftermiddag indkaldt i samråd i Erhvervs-, vækst- og eksportudvalget for at give svar på, hvordan man tiltrækker investeringer og gør det attraktivt for tele- og internetselskaber fortsat at investere og udbygge i Danmark.

Erhvervsstyrelsens økonomiske nøgletal for telebranchen viser, at omsætningen fra 2012 til 2013 faldt med 7,5 procent, beskæftigelsen dykkede med 3,7 procent, og investeringerne er gået 8,1 procent ned på et år.

Målsætninger efterlyses

»Teleinvesteringerne er siden 2008 næsten halveret – fra 9,8 til 5,5 milliarder kroner om året. Det er bekymrende. Vi forventer, at man tager situationen alvorligt politisk og gør noget for at give bedre muligheder for at investere. Danmark har på en række områder en regulering, der begrænser os i forhold til de andre nordiske lande. Man er nødt til at skabe gode incitamenter for at investere. Selv med den nuværende udbygning af nettene i Danmark har vi slet ikke den kapacitet, som vil blive efterspurgt om få år,« siger Adam Lebech, direktør i Dansk Industris branchesamarbejder på IT- og teleområdet, ITEK, der har sendt politikerne 11 forslag til at sætte gang i hjulene igen.

Han nævner streaming – det at se TV eller film over mobil- eller internetforbindelsen som en rigtig datasluger, der ikke bliver mindre, efterhånden som billedkvaliteten vokser.

»Hurtig udbredelse af bredbånd til alle sker ikke ved at gøre som på Bornholm, hvor offentlige investeringer betyder, at den private sektors investeringer stopper, mens man venter. Man bør sætte målsætninger op om større brug af telemedicin (f.eks. videokonsultationer med lægen eller hospitalet, red.) og gøre det attraktivt for folkeskoler at investere i nye IT-muligheder. Hvis der er politisk enighed om at gøre en indsats, kan regeringen tage indsatsen op i sin vækstplan, som kommer sidst på året, i næste års digitaliseringsstrategi om offentlige investeringer og i teleforligskredsen, så vi får knækket kurven og gør det til en bedre og sikrere forretning at investere i infrastruktur,« siger Adam Lebech.

Henrik Sass-Larsen erkendte tidligere på ugen, at faldet i teleinvesteringerne bl.a. skyldes »omkostninger til finansiering og udrulning samt efterspørgsel efter digital infrastruktur«.

Offentlig vækstmotor

Også Jakob Willer, direktør i telebrancheforeningen Teleindustrien i Danmark (TI), har gode forventninger til den politiske udrykning efter samrådet.

»Det er rigtigt glædeligt – og klart tiltrængt –, at der kommer fokus på erhvervspolitikken på teleområdet. Vi efterlyser klare retningslinjer og bred, politisk opbakning til at reducere barrierer og stimulere investeringer i et konstruktivt samarbejde. Vi har brug for faste rammer. Telenor skal hjem til Oslo og Telia til Stockholm for at hente penge. De skal overbevise ledelserne om, at der skal investeres penge i Danmark. Telepolitik handler ikke kun om mobilhuller, dækningsproblemer og lappeløsninger,« siger Jakob Willer.

Formanden for Erhvervs-, vækst- og eksportudvalget, Karin Gaardsted (S), der også er Socialdemokraternes teleordfører, slår fast med syvtommersøm:

»Vi har intet højere ønske, end at teleselskaberne bliver ved med at være driveren i Danmark. Jeg er helt sikker på, at det er meget vigtigt – ja, helt afgørende – for teleselskaberne at kunne føle tryghed ved de politiske udmeldinger. Derfor holder regeringen meget skarpt fast i, at udviklingen i Danmark skal ske markedsorienteret og teknologineutralt – de to piller, som alle aftaler på det danske telemarked bygger på. Oppositionen har de seneste år luftet, om man ikke skulle investere offentlige penge i udbygning, men det sætter udviklingen i stå. Derimod er jeg helt enig i, at det offentlige skal være vækstmotor for hele området,« siger Karin Gaardsted med henvisning til, at større brug af telemedicin og digital skoleundervisning skal trække markedet i gang.