Danske svinekonger fortsætter  væksteventyret i øst

Mens Danish Crown har store problemer med overkapacitet, alt for mange ansatte og for høje omkostninger, buldrer danske svineproducenter frem især i Østeuropa og tjener milliarder.

Hver uge mangler Danish Crown 20.000 svin for at kunne udnytte kapaciteten fuldt ud med godt 5.000 slagteriarbejdere. Til gengæld har danske svinefarmere fuldt fart på produktionen i Østeuropa. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste har hørt om de massive problemer på Danish Crown, der står til at fyre flere end 1.000 ud af sine 5.200 slagteriarbejdere inden for de næste par år. Det skyldes især et kraftigt fald i leverancerne af slagtesvin.

Fra 2008 til 2013 faldt leverancerne af slagtesvin til danske slagterier med næsten to mio. til 19 mio., hvoraf Danish Crown opkøbte det meste. Danmark er dog uanset tilbagegangen stadig et stort svinerige. Vi er et lille land, men en agrikulturel gigant, som det anerkendte britiske erhvervsmagasin Economist skrev for nylig.

Med en blanding af udlængsel, en ubændig iværksættertrang og en drøm om at tjene rigtigt gode penge i bagagen er et stigende antal driftige europæiske landmænd draget til udlandet. Hollandske farmere med fokus på mælkeproduktion emigrerer til Canada og USA. Danske farmere fortsætter ufortrødent med at købe op og investere i svine-, mælke-, kyllinge- og planteproduktion i bl.a. Rusland, Ukraine, Lithauen, Polen, Slovakiet, Tjekkiet, Rumænien, Bulgarien, Venezuela, Australien, Kina og Afrika.

I Øst- og Centraleuropa kan det eksempelvis langt bedre end i Danmark betale sig at opbygge og investere moderne svineproduktion i stor stil, for der er slagteriernes afregningspriser for kødet væsentligt højere, end Danish Crown betaler sine leverandører.

Sidste år blev der herhjemme produceret omkring 29 mio. svin, men produktionen er stagneret de seneste tre år. Omkostningerne er blevet for høje, og selskabet presses, fordi det er vanskeligere at konkurrere med udenlandske slagterier.

Hver uge mangler Danish Crown 20.000 svin for at kunne udnytte kapaciteten fuldt ud med godt 5.000 slagteriarbejdere. Mangelen på slagtesvin skyldes, at danske landmænd sidste år kørte op mod ti mio. smågrise til aftagere syd for grænsen, bl.a. Tyskland, hvor priserne er højere end i Danmark. Mens Danish Crown er i knibe og mangler råvarer, fortsætter nogle af de mest driftige danske investorer en historisk ekspansion med landbrugs- og fødevareproduktion uden for Danmarks grænser, bl.a. svineproduktion.

35 danskejede selskaber i udlandet med hovedfokus på svineproduktion, der næsten alle opererer i Central- og Østeuropa, øgede ifølge organisationen Danish Farmers Abroad sidste år produktionen af slagtesvin med 20 procent til fire mio. Ifølge Johannes Hansen, den daglige leder af organisationen Danish Farmers Abroad, er omsætningen pr. svin rundt regnet 1.200 kr. Så fire mio. svin svarer til en samlet omsætning på fem milliarder kr. for 35 selskaber.

Omsætning og indtjening i de enkelte selskaber varierer dog en del fra år til år. Men det er en kendsgerning, at investorerne i flere af de mest succesrige landbrugsselskaber, som man kunne kalde »svinekongerne«, i den grad har formået at tjene store summer på aktiviteter uden for Danmarks grænser. Målt på omsætning og indtjening er topscorerne de to jyske successer Idavang og Polen Invest. Idavang, der med 11 svinefarme manifesterer sig som Litauens største svineproducent, indledte for et par år sin hidtil kraftigste ekspansion, siden firmaet blev stiftet i 1999 og rykkede ind i det baltiske land. Denne gang foregår ekspansionen i det nordvestlige Rusland, hvor selskabet har to store farme. I det seneste offentliggjorte regnskab fra 2012 havde Idavang en fremgang i omsætningen på 17 procent til 777 mio. kr., mens overskuddet efter skat blev 89 mio. kr.

En anden dansk indtjeningsmaskine er Polen Invest, der ejer Danmarks uden sidestykke største landbrugsselskab med aktiviteter i udlandet. Navnet er Axzon. En gigant, som i landbrugsbranchen verden over bliver lagt mærke til. Koncernen ejer over 30 svinefarme i Polen, Ukraine og Rusland samt et slagteri i både Polen og Danmark. Axzon, der har den vaskeægte gulddreng Tom Axelgaard i spidsen, har senest i Ukraine investeret i en kæmpefarm til 4.000 søer samt en stor produktion af slagtesvin. Hertil kommer en igangværende udvidelse af en ny russisk storfarm.

Axzon havde i 2012 en vækst i omsætningen på 14 procent til 1,1 milliard kr. på sin produktion af svin i Polen og Ukraine, mens overskuddet efter skat steg til 234 mio. kr. I første halvår af 2013 meldte koncernen om et dårligt resultat i Polen på grund af lave priser på svinekød og meget høje foderpriser. Andre danske svineselskaber i de østeuropæiske lande blev i 2013 ligeledes ramt af en tilbagegang i indtjeningen.

Axzon, der har 80 danske investorer og aktionærer, fik i maj sidste år Verdensbanken ind som aktionær. Koncernens ledelse har en langsigtet plan om at udvikle selskabet til at gå på børsen. Det mål har Idavang, der også har Verdensbanken som investor, endnu ikke meldt ud.