Danske storbanker er Europas stærkeste

Danmarks storbanker er de stærkest kapitaliserede i Europa. Det er én af konklusionerne i en ny opgørelse fra det fælleseuropæiske banktilsyn, EBA.

Landets største banker er godt rustet mod tab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets største banker; Danske Bank, Nykredit, Jyske Bank og Sydbank er de stærkest kapitaliserede i hele Europa. Det viser en ny opgørelse fra der fælleseuropæiske banktilsyn EBA.

EBAs rapport viser, at de fire banker samlet har en gennemsnitlig vægtet kernekapitalprocent - det er et udtryk for, hvor godt rustet bankerne er til at modstå tab - på 17,2 procent, hvilket altså er det højeste niveau blandt samtlige lande i Europa.

»Tallene fra de største danske institutter bekræfter, at Danmarks banksektor samlet set er robust og velkapitaliseret,« siger Finanstilsynets direktør Ulrik Nødgaard i en pressemeddelelse.

Det fælleseuropæiske banktilsyn, EBA har gennemført undersøgelsen for at fremme transparens og åbenhed i den europæiske banksektor frem mod dannelsen af en ny fælles bankunion.


 

Derfor er Europas 64 største banker i starten af november blevet bedt om at indsende en lang række data om deres kapital, udlånsbøger og statseksponeringer. Derudover er undersøgelsen baseret på bankernes regnskabstal.

Data fra de fire danske storbanker viser, at Danske Bank har den bedste kernekapitalprocent på 18,2 procent, Sydbank ligger på 14,2, Nykredit på 16,6 og Jyske Bank har den laveste robusthed med 14,1 procent.

Danske Bank er den eneste af de fire banker, der stadig har statslige lån, som kan medregnes som en del af kernekapitalen. Fraregnes de, ryger Danske Bank ned på 15,1 procent.

I forhold til en lignende undersøgelse fra sidste år, ligger Jyske Banks uændret, mens de tre andre banker er blevet bedre kapitaliseret. I en pressemeddelelse erklærer Sydbank sig tilfreds med undersøgelsens resultater.

»Sydbank har en meget solid kapitalstruktur, og banken har ingen eksponeringer mod statsobligationer med dårlig kreditrating,« skriver banken.

En lignende konklusion kommer Nykredit til på egne vegne i en kortfattet redegørelse på sin hjemmeside.

»De netop offentliggjorte tal bekræfter Nykredits stærke kapitalsituation.«

Generelt er kreditkvaliteten i Europas største banker gået op, skriver EBA i en pressemeddelelse. Der er dog stadig banker, der har behov for at få ryddet op i deres lånebøger.

»Vores rekapitaliserings-anbefalinger har fået andelen af kernekapital i Europa største banker på niveau med deres internationale konkurrenter. Der er dog stadig nogle bekymringer i forhold til kvaliteten af aktiver, som skal adresseres. Det er også en nødvendig betingelse for en bred troværdigheden omkring EU's stresstest,« siger EBAs formand, Andrea Enria.