Danske solceller sættes op i udlandet

Udviklingen af solceller er gået helt i stå i Danmark, mens anlæggene skyder frem i vores nabolande.

Socialdemokraterne er parat til at indføre støtteordninger for at skubbe udviklingen af solceller i gang. Venstre overvejer, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Der er lys og sol nok i Danmark til at trække strøm ud af solceller, men alligevel er udvikling og opsætning af de miljørigtige solcelleanlæg gået helt i stå. I specielt Tyskland og andre europæiske lande med samme lys- og solforhold som de danske skyder solcellerne frem med stor hast.

- Det folkelige engagement i solceller er meget lavt i Danmark i øjeblikket, siger Ivan Katic, som er seniorforsker på Teknologisk Institut.

Den store opblomstring af solceller i udlandet og specielt Tyskland skyldes i følge Ivan Katic, at der gives støtte til producenterne af solenergi ved at betale en kunstig høj pris på op mod fem kroner pr. kilowatt-time for den miljørigtige solstrøm. I Danmark får man kun 60 øre for en kilowatt time produceret på solceller, når den sælges på el-nettet, og dermed er solenergien ikke økonomisk attraktiv.

Indehaver og stifter af virksomheden Dansk Solenergi RI, Ken H. Jensen, er dybt frustreret over, at han i dag stort set kun producerer solcelleanlæg til udlandet.

- Der er masser af sol til solceller her i Danmark, og politikerne bør tage sig sammen og få sat afregningen for solenergi op. Det handler kun om prioritering. Det er nærmest til grin at være dansker i dag på det her område, for vi gør simpelthen ingenting, og samtidig ligger vi helt i top, når det handler om udledning af CO2 pr. indbygger. Det går i det hele taget rigtig skidt herhjemme, når det handler om vedvarende energi, siger Ken H. Jensen.

Socialdemokraternes energipolitiske ordfører, Kim Mortensen, er enig.

- Vi tror, vi i Danmark er et foregangsland på vedvarende energi, men det er sat i stå for længe siden. Vi skal have en model, hvor der er tilskud til etablering af solcelleanlæg, og vi skal øge afregningsprisen for solenergi, hvilket vil give mulighed for at tænke solceller ind i blandt andet tagkonstruktioner, siger han og slår fast, at øget tilskud til solcelleanlæg og strøm fra solceller er med på det finanslovsforslag, som Socialdemokraterne fremlægger til september.

Hos Venstre overvejer man stadig, hvordan man skal få sat gang i den vedvarende energi fra solcellerne.

- Solenergi indgår helt klart i Venstres billede af den fremtidige energiforsyning i Danmark. Solen er et godt supplement til den øvrige vedvarende energi, og vi må kigge på, hvordan vi får speedet processen op. Vi skal kigge på rammebetingelserne, men hvordan ved vi endnu ikke, siger Venstres energipolitisk ordfører, Lars Chr. Lilleholt, som mener, at solen skal med som energikilde, hvis regeringens målsætning om 30 procent vedvarende energi i 2025 skal opfyldes.

Kilde: Frederiksborg Amts Avis