Danske skatteregler hæmmer crowdfunding

De danske skatteregler kan ende med at spænde ben for den nye finansieringskilde, allerede inden den får fodfæste på markedet.

De danske skatteregler gør attraktionsværdien af crowdfunding mindre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nationalbanken - frit

De danske skatteregler spænder ben for den nye finansieringsmulighed »crowdfunding,« der er populær i udlandet og for nyligt er kommet til Danmark.

Det skriver Børsen.

Crowdfunding giver iværksættere mulighed for at få finansiering fra private borgere, som har lyst til at bakke op om deres projekt. Men der skal betales skat af pengene, og det er flere danske iværksættere, der bruger crowdfunding, ikke klar over ifølge Børsen.

Skattereglerne betyder, at crowdfunding slet ikke har den samme attraktionsværdi, som den har i eksempelvis USA.

»Jeg tror, skattereglerne er med til at hæmme crowdfundings indtog i Danmark. For mig at se er det her en af kilderne til at få mere risikovillig kapital ind i Danmark, men man får ikke udnyttet potentialet fuldt ud, fordi skattesystemet ikke understøtter den risikovillige kapital. Hvis vi øsnker crowdfunding og dermed muligheden for at skabe vækst og arbejdspladser, bliver vi nødt til at skrue et system sammen, hvor man belønner dem, der tager en risiko,« siger administrerende direktør i kapital- og venturefondenes brancheforening DVCA, Jannick Nytoft, til Børsen.

Der er flere typer af crowdfunding. En model af donation, hvilket er en skattepligtig indtægt. En anden model er den såkaldte »crowdinvest,« hvor privatpersoner investerer i en ejerandel, og investorerne beskattes af deres fremtidige afkast.

Regeringen vil undersøge muligheden for at fremme aktiviteten inden for iværksætteri gennem crowdfunding endnu mere. Det fremgår af den vækstplan, der er lagt.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) understreger, at der er behov for at kigge skattereglerne igennem for at hjælpe regeringens egne målsætninger på vej. Han vil gå i dialog med Skat, der skal sørge for, at man klart definerer, hvilke skatteregler der gælder for de forskellige fundingmuligheder.