Danske skatteregler fik Grundfos-ansatte til at melde afbud til aktiefest

Kun hver ottende af Grundfos-medarbejderne takkede ja til at købe aktier i pumpevirksomheden, da selskabet tidligere i år udbød en ny runde medarbejderaktier. Danske skatteregler får en stor del af skylden.

I de gamle stuer: Topledelsen samles ofte i Grundfos’ møde-center, som er indrettet i autentiske omgivelser i nestor Niels Due Jensens tidligere 1970er-villa i Bjerringbro. Det har givet Rikke Aagaard Christensen, der arbejder som værtinde, et indblik i, hvor hårdt der arbejdes for at skabe resultater – og derfor købte hun medarbejderaktier. ?Foto: Mikkel Bjerg Pedersen Fold sammen
Læs mere

Hvis valget stod mellem en tur til Paris eller at købe for 5.000 kroner aktier i din arbejdsplads, hvad ville du så vælge?

Det spørgsmål stod Rikke Aagaard Christensen, der til daglig er værtinde i pumpekoncernen Grundfos’ gæstehus på Pilevej i Bjerringbro, over for i foråret, da Grundfos for første gang siden 2011 tilbød medarbejderne at købe aktier i virksomheden.

Sammen med omkring 16.000 ud af Grundfos’ godt 18.000 medarbejdere verden over fik Rikke Aagaard Christensen mulighed for at købe aktier i holdingselskabet Grundfos Holding.

Godt 2.200 eller omkring hver ottende af de medarbejdere, der har fået tilbuddet, har benyttet sig af muligheden, og selv om Grundfos gav en klækkelig rabat på samlet i størrelsesordenen 50 mio. kr., kan Mikael Geday, koncerndirektør med ansvar for finans i Grundfos, ikke melde om udsolgt af medarbejderaktier i denne omgang.

»Det er nye tider i Grundfos«

Umiddelbart lyder det som et skuffende resultat, men Mikael Geday er optimist.

»Alle aktier er ikke blevet solgt. Især de danske medarbejdere har ikke købt, så mange aktier, som de plejer,« konstaterer Mikael Geday.

»De danske skatteregler, som var gældende da medarbejderaktierne blev udbudt, betød, at danske medarbejdere bliver beskattet med det samme af den rabat, som Grundfos giver på medarbejderaktierne. Det har sat begrænsninger på interessen. Derfor er vi glade på, at reglerne nu er blevet ændret (fra 1. juli i år, red.), så der bliver mulighed for at udskyde skatten til det tidspunkt, hvor aktierne sælges, Vi forventer, at flere vil købe fremover,« siger Mikael Geday.

Halvdelen af de medarbejdere, der har deltaget i dette års program, er danskere.

Rikke Aagaard Christensen endte med at blive en af dem, der trodsede de danske skatteregler og købte medarbejderaktier frem for at tage en tur til Byernes By.

»Det er nye tider i Grundfos. Der er sket store forandringer og rokader i Grundfos, og vi har fået en helt ny strategi. Jeg er morgenværtinde i vores gæstehus, og den øverste ledelse holder rigtigt mange møder her. Jeg kan se, hvor hårdt de arbejder,« siger Rikke Aagaard Christensen.

»Jeg har købt aktier, fordi jeg gerne vil være med i fællesskabet. Og så tænker jeg, at ledelsen nok ikke ville tilbyde os at købe aktier, hvis de regnede med, at det ville være en dårlig forretning for os,« siger Rikke Aagaard Christensen, der har købt 25 aktier for omkring 5.000 kr.

Rikke Aagaard Christensen har været ansat i Grundfos i seks et halvt år, købte også aktier, da hun havde muligheden i 2011.

»Sidste gang købte jeg flere. Denne gang har jeg været mere tilbageholdende. Jeg arbejder 30 timer om ugen, så jeg er jo ikke den, der får højest løn. Og så er det nogle andre beskatningsregler, der gælder denne gang, end sidst,« siger hun.

Ifølge Mikael Geday er hovedformålet med udstedelsen af medarbejderaktier at styrke medarbejdernes engagement ved at de bliver medejere.

»Medarbejderaktier er en måde, hvor vi vil knytte stærkere bånd mellem medarbejdere og virksomhed,« siger Mikael Geday.

Grundfos har udstedt medarbejderaktier siden 2001. Inden den seneste runde havde selskabet 5.000 medarbejderaktionærer, som tilsammen ejede 1,3 pct. af selskabet. Med det nye aktieudbud har selskabet fået yderligere 1.000 nye aktionærer, og hver tredje ansatte er nu medejer af virksomheden.

Tilsammen har de 1,7 pct. af aktierne i virksomheden. Familien Due Jensen ejer 10,6 pct., mens den familiekontrollerede fond, Poul Due Jensens Fond sidder på resten.

Tilbage i 2001 meddelte Niels Due Jensen, der i dag er bestyrelsesformand for ejerfonden, at målet var, at medarbejderne skulle eje fire pct. af aktierne i Grundfos.

Et håb om at flere vil være med

Den målsætning er dog aldrig nået, og ifølge Mikael Geday er der i dag ikke mål om en bestemt ejerandel.

»Vi har ikke sat et mål for, hvor stor medarbejdernes andel skal være. Vi er bare glade for at andelen er steget, og vi håber, at andelen vil stige yderligere i de kommende år. Vi kan ikke garantere, at der kommer salg af medarbejderaktier hvert år, men bestyrelsen for Grundfos Holding og Poul Due Jensen-fonden ser positivt på at gøre det til en årligt tilbagevendende begivenhed,« siger Mikael Geday.

Mikael Geday er også aktionær i Grundfos. Ud over at få aktier som en del af den bonusordning, den øverste ledelse i selskabet er en del af, har han også købt en portion medarbejderaktier.