Danske selskaber træder ud af islandsk skygge

Den islandske stat slipper nu sit greb i en stor bunke danske selskaber, som indirekte får en lang række internationale banker ind som ejere i stedet.

Foto: Ingolfur Juliusson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver dagbladet Børsen. 


Virksomhederne, som bl.a. tæller Biva og filmselskabet Scanbox, træder dermed ind i et nyt kapitel på ejerfronten - som dog fortsat må anses for at være en mellemperiode, inden de endeligt sælges i de kommende år.


Læs også:
Nyt angreb på Islands kreditværdighed


Det sker, efter at den tidligere investeringsbank Straumur-Burdaras nu som den første islandske bank overdrages til kreditorerne, som konverterer en lille del af den ca. 15 mia. kr. store gæld til aktier, og som samtidig har givet Straumur mandat til at videreudvikle virksomhederne frem mod ejerskifte i de kommende år for at kunne tilbagebetale så stor en del af kreditorernes tilgodehavender som muligt.


»Vi er den første af de islandske banker, som slippes af den islandske stat, og selv om vi har styret det selv hele vejen, har vi også haft staten med. Men nu kommer kontrollen tilbage til kreditorerne, som er de rigtige ejere,« siger Oscar Crohn, der er direktør i Straumur-Burdaras, til Børsen.


Læs også:
Islandsk spekulant får frosset aktiver


Straumur gik på grund sammen med resten af den islandske banksektor og storinvestorer i foråret 2009. Siden da har over 100 kreditorer med store beløb tilgode i banken kæmpet for at finde en redningsplan, der sikrede værdierne i Straumur. De værdier består for en stor dels vedkommende af aktier i 40-50 nordiske selskaber, hvor Danmark vejer tungest med cirka 20 selskaber.

Ud over Biva og Scanbox ejer Straumur bl.a. hele eller store dele af den største udlejer af biler herhjemme, Østergaard Biler/Europcar. Det samme gælder filmselskabet Scanbox Entertainment samt ASA Film, der bl.a. laver »Far til fire«-filmene.