Danske SAS-chefer fik millionbonus

I alt 17 SAS-chefer fra Danmark, Norge og Sverige fik millioner i bonusaftaler for at blive i selskabet, så længe forhandlingerne om lønnedgang stod på.

Arkivfoto. SAS' topchef Rickard Gustafson har skrevet under på nogle af de omstridte bonusaftaler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Fem danske SAS-chefer fik sammen med syv svenske og fem norske en samlet millionbonus, som ledelsen skrev under på. Den norske avis  Verdens Gang har i dag afsløret navnene på de i alt 18 SAS-chefer samt det bonusbeløb, de hver især fik udbetalt, skriver e24.no.

Tidligere i januar bekræftede SAS, at der blev lavet bonusaftaler med nogle af selskabets nøgleansatte, for at de skulle blive i firmaet under stormen om spareplanerne. Det fik fagforeningerne for de øvrige SAS-ansatte til at rase og protestere over bonusserne, da de netop var gået med til en kraftig nedgang i lønnen.

Det notat, som VG har fået fat i, viser, at de 17 chefer fra de tre skandinaviske lande fik til sammen 12 mio. kroner i bonus. De danske chefer fik næsten tre millioner samlet. Den chef, der fik mest, er den norske direktør for tekniske operationer i hele SAS, Gorm Frimannslund, der fik omkring én million kroner.

De danske chefer, som også fik en bonusaftale for at blive i selskabet, har tv2.dk fundet navnene på. Det drejer sig blandt andet om vicepræsident i business control, Jesper Skov, der fik 571.800 kroner.

Aftalerne blev indgået i juni 2012 og gik ud på, at de ledende ansatte ikke måtte forlade SAS, før de fik udbetalt bonussen, som blev udstedt sidst på året, skriver e24.no.

Ifølge e24.no har VG også fået adgang til information om, hvem der stod for bonusaftalerne. Det var HR-direktør for hele selskabet Henriette Fenger Ellekrog, som havde hovedrollen i udformningen af de omstridte aftaler. Men flere topledere har været med inde over, heriblandt Flemming Jensen, der er direktør for det operative område i SAS og selveste Rickard Gustafson, topchefen i SAS, som har skrevet under på flere af kontrakterne.

De øvrige danske SAS-chefer, som fik del i millionbonussen, er ifølge tv2.dk Tine Moe Svendsen, vicepræsident for Industrial Relations i Danmark, som fik 509.000 kroner, HR-direktør i Danmark, Michael Hinca, der fik 594.000 kroner, Hans Bech, der er chef for Airside Operations i SAS Ground Handling, som modtog 550.800 kroner i bonus og direktør i SAS Ground Services, Hans-Henrik Spangenberg, der fik 552.600 kroner.