Danske særregler blokerer for økologisk vækst

Økologiske frugtavlere i Danmark lider under ulige konkurrencevilkår, når Miljøstyrelsen forhindrer brugen af ellers EU-godkendte bekæmpelsesmidler. Imens sprøjter de økologiske konkurrenter syd for grænsen løs med EU-godkendte bekæmpelsesmidler og udkonkurrerer dermed de danske producenter på det hjemlige marked.

Økofrugtavler Holger Hansen tynder sine æbletræer inden årets høst. Allerede nu må han konstatere, at en tredjedel af høsten skal kasseres, fordi han ikke har tilladelse til at bruge de samme bekæmpelsesmidler som de tyske og hollandske økoavlere. Fotos: Henrik Kastenskov Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne spiser økologiske æbler som aldrig før. Alligevel har de danske økologiske frugtavlere det svært. Konkurrenterne syd for grænsen har nemlig langt bedre betingelser for at producere økologisk frugt og eksportere til udlandet. For mens danske avlere ikke alene skal leve op til de fælles europæiske økologiregler, så skal de samtidig følge de særskilte danske miljøregler for at kalde deres æbler for økologiske.

Eksempelvis kan man i Tyskland bruge skummetmælk og bagepulver til at holde såkaldte æblebladshvepse væk, så de ikke forpurrer årets høst. Men den danske Miljøstyrelse sidestiller disse produkter med gift, og de skal igennem samme omfattende test som kemiske produkter, inden de kan anvendes i det økologiske landbrug.

Salget af økologiske æbler er steget stødt og fra 2010, hvor der blev solgt 1.684 ton æbler i detailbutikkerne, steg det i 2012 til 2.231 ton. Ifølge branchen selv er de ved at tabe terræn til tyske og hollandske producenter. Eksempelvis er tallet for importen af europæisk økologisk frugt og grønt steget markant fra 2007 til 2011. Hvor Danmark i 2007 importerede for lige under 300 millioner kroner, steg tallet til lige under en halv milliard i 2011.

Afdelingsleder i Landbrug & Fødevare, Kirsten Lund Jensen, ser ikke logikken i at importere økologiske æbler. »Det er tåbeligt, at man importerer økologiske æbler fra udlandet, når vi faktisk er dygtige til at producere dem herhjemme,« siger hun.

Frugtavlere i vanskeligheder

Den økologiske frugtavler Poul Rytter Larsen fra Handrup Skov Frugtplantage på Fyn har siden 2005 kæmpet for at måtte bruge de samme bekæmpelsesmidler, som Tyskland og Holland sprøjter med. Siden er der kommet flere økologiske frugtavlere med i kampen. Men ifølge ham magter de ikke at finansiere miljøgodkendelserne.

»Politikerne siger, at Danmark er på forkant inden for økologi, men der bliver lavet så mange regler, der gør det umligt at være økolog,« siger Poul Rytter Larsen og fortsætter:

»Der er et stort potentiale og stor efterspørgelse for dansk økologi, men supermarkederne henter alligevel det meste økologiske frugt fra Tyskland, fordi vi ikke selv kan mætte det danske marked. Virkeligheden er, at vi ikke kan konkurrere med de europæiske priser.«

Poul Rytter Larsen er blevet fortaler for ti af de største danske økologiske æbleproducenter og peger på, hvordan flere frugtavlere faktisk pløjer livet som selvstændig op sammen med æbletræerne på grund af de mange regler og begrænsede adgang til bekæmpelsesmidler. Branchen er ved at tabe pusten.

»Jeg har underskud, og banken har sagt stop. Det er kun et spørgsmål om, hvor længe min kone vil smide penge i min plantage,« fortæller han.

Vil have lige vilkår

Den økologiske frugtavler Holger Hansen fra Tolstrup Æbler ved Horsens bakker ham op.

»Det er ikke fordi, at vi vil sprøjte mere. Vi vil bare have lige vilkår. Som landmand virker det tosset, at reglerne ikke er harmoniseret for os alle sammen i Europa,« siger han.

Holger Hansen begynder snart at plukke de første æbler, men allerede nu må han sande, at blandt andet såkaldte æblebladshvepse har ødelagt en tredjedel af den forventede høst. En høst der normalt ligger på 60 ton økologiske æbler. Nu bliver det kun til omkring 40 ton.

Æblehvepsenes indtog kunne have været undgået, hvis han måtte bruge det samme bekæmpelsesmiddel, som de tyske økofrugtavlere.

Hanne Lindhard Pedersen er specialkonsulent i Gartnerirådgivningen og vejleder hver eneste dag danske økofrugtavlere. Hun oplever en stor frustration hos avlerne og peger på Miljøstyrelsens tunge ansøgningssystem til godkendelsen af bekæmpelsesmidler, som på nuværende tidspunkt forringer de økologiske frugtavlers konkurrencevilkår.

Hos Miljøstyrelsen er man uforstående over for den kritik. Tekniker Henrik Frølich Brødsgaard gennemgår alle de ansøgninger, der bliver sendt ind til styrelsen.

»Vi modtager faktisk ikke særlig mange ansøgninger om tilladelse til at bruge af økologiske bekæmpelsesmilder. Det er formentlig, fordi Danmark er et meget lille marked for de virksomheder, der producerer bekæmpelsesmidler til økologer,« forklarer Henrik Frølich Brødsgaard, som altså ikke mener, at Miljøstyrelsen spænder ben.

Politisk handling

Regeringen har som mål, at inden 2020 skal 60 procent af alle måltider, der serveres i statslige eller kommunale køkkener, være økologiske. Derfor er der også behov for at se på rammevilkårene for de danske producenter. Det mener Dansk Folkepartis fødevareordfører og formand for Folketingets fødevareudvalg Rene Christensen, der fremlægger et større landbrugspolitisk udspil på partiets sommergruppemøde. Her vil problematikken om de økologiske frugtavlere være på dagsordenen.

»Det her er et område, hvor vi kan og skal skabe vækst i Danmark. Både den nuværende og tidligere regering har arbejdet for at øge arealerne i Danmark, der bliver brugt til økologi. Derfor er det ærgerligt, at vi gang på gang skal overfortolke EU-regler. Vi gør det lige 120 pct. rigtigt. Det værste er, at de andre lande jo alligevel får det røde økomærke, hvilket er dybt konkurrenceforvridende.«

Han vil derfor i løbet af efteråret arbejde mod en harmonisering af reglerne

»Det økologiske tog kører nu, og vi har en chance for at komme med. Vi har et godt brand ude i verden, når det kommer til fødevarer. Så det er bare om at fjerne de barrierer, der findes. Vi lever i et land med høje lønomkostninger, og så kan vi ikke også forringe rammevilkårene,« siger han.

Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra landbrugs- og fødevareminister Mette Gjerskov (S), der er på ferie.