Danske Ryanair-piloter står frem: Kulturen præget af frygt

Midt i arbejdskamp angriber tidligere Ryanair-piloter flyselskabet. Frygten for repressalier var udbredt i Ryanair, fortæller to danske piloter.

Foto: Claus Bech. Flyvebranchens Personale Union (FPU) mødes for sidste gang med Ryanair i Arbejdsretten i dag. Her ses Ryanairs personaledirektør Eddie Wilson, da han tidligere på dagen ankom til retten.
Læs mere
Fold sammen

Kontakt med fagforeninger var ildeset, og frygten for repressalier fra ledelsen var udbredt blandt de ansatte. Sådan lyder det fra to tidligere Ryanair-piloter, der lancerer et direkte angreb på Europas største flyselskab Ryanair fra vidneskranken i Arbejdsretten i København.

»Fagforeningner var et fy-ord. Det var ikke noget, du skulle nævne eller anvende. Du måtte godt være medlem, men du måtte ikke udtale dig til fagforeninger. Gjorde man det, havde man brudt sin kontrakt og stod til fyring for tavshedsbrud,« siger Nilas Andersen, der fløj for Ryanair fra 2011 til 2013.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Det er yderst usædvanligt, at piloter med erfaring fra Ryanair udtaler sig med navns nævnelse, men han og en anden dansk tidligere Ryanair-pilot har valgt at stå frem i forbindelse med arbejds-retssagen, som mandag eftermiddag kulminerede i Arbejdsretten.

Da Nilas Andersen sad i vidneskranken blev han spurgt, hvordan Ryanair var som arbejdsplads?

»Det er ikke den bedste arbejdsplads, må jeg indrømme. Der var generelt en frygt blandt kollegaerne, og der var et meget hårdt pres fra ledelsen,« svarede Nilas Andersen.

Han fortalte om beskeder sendt fra Ryanairs ledelse til piloterne, som han opfattede som fyringstrusler.

»Jeg opfattede dem som om, at fagforeninger ikke var noget, vi måtte beskæftige os med. Det lå stærkt i kortene, at jeg kunne blive sagt op, hvis jeg talte med dem,« fortalte han fra vidneskranken.

Nilas Andersen var indkaldt som vidne af fagforeningen FPU, som er part i sagen mod Ryanair. Det samme er den tidligere Ryanair-pilot, Morten Windeløv, som også udtrykker sig kritisk om flyselskabet. Ifølge ham var kulturen i Ryanair præget af “frygt for repressalier”.

»Fagforeninger var “no go”. Holdningen var, at hvis du henvendte dig til en fagforenign, så blev du helt sikkert fyret,« sagde Morten Windeløv, Ryanair-pilot fra 2007 til 2011, der i dag arbejder i et dansk flyselskab og samtidig er medlem af bestyrelsen i FPU.

En del af frygten skyldtes ifølge Windeløv, at han og andre piloter kunne opsiges med kort varsel, hvis de udtalte sig negativt om flyselskabet. Desuden frygtede piloterne at blive aflyttet af Ryanair.

»Møder blev overvåget af Ryanair,« fortalte han fra vidneskranken.

Samtidig kritiserede han, at han og mange andre ikke var direkte ansatte, men derimod blevet bedt om at oprette gennem bemandingsselskaber og således ikke havde nogen stor jobsikkerhed.

“Det skabte et pres for at gå på arbejde uanset hvad. Når man var langtidssyg var der jo ingen løn, og det er klart, at det skaber et ubehageligt pres,” sagde Morten Windeløv.

De to piloters udtalelser kommer få uger efter, at en tidligere Ryanair-stewardesse, Alessandra Cocca stod frem i en single fra Berlingske og fortalte om lignende ansættelsesforhold for kabinepersonalet, ingen løn under sygdom og en kultur præget frygt.

Takkede nej til interview

Berlingske har spurgt Ryanair, om avisen må få lov til at interviewe nuværende Ryanair-ansatte, som har base i København. Men det har flyselskabets ledelse afvist. Fagforeningens FPUs formand Thilde Waast afgav også vidneforlaring og berettede om, at det var vanskeligt at få både tidligere og nuværende Ryanair-piloter i tale.

“Ryanairs personale er smadderbange for at stå frem,” sagde hun og tilføjede:

»Hvis de vil endelig mødes, foregår det altid på offentlige steder - eksempelvis i indkøbscentre eller på parkeringspladser. Deres e-mail adresser er oftest sådan, at man ikke kan genkende deres navne. Det kan være AndersAnd@ eller et tal, som ikke kan pege tilbage på dem,« siger hun.

Først senere mandag sidderl Ryanairs indkaldte vidner i vidneskranken.

Ryanair og den danske fagbevægelse har mandag siden 14.30 været i Arbejdsretten i København for at få afgjort, om danske fagforeninger lovligt kan føre konflikt mod Ryanair, hvis det irske lavprisselskab fortsat nægter at indgå dansk overenskomst.

Siden januar har Flyvebranchens Personale Union (FPU) og Serviceforbundet under LO ønsket en overenskomst for deres kolleger, som Ryanair har baseret i København. Men Ryanair har indtil videre afvist ønsket, og derfor har FPU og Serviceforbundet varslet konflikt. Muligvis falder der afgørelse sent mandag aften. En anden mulighed er, at de tre dommere vælger først at komme med den om en uge eller to.