Danske rederier kan hente 150 mio. kr. i Iran

Når Iran slipper ud af sine internationale sanktioner, kan døren blive åbnet for et nyt dansk erhvervseventyr. Danmarks Rederiforening anslår, at dansk skibsfart rundt regnet vil kunne sejle 150 mio. kr. hjem fra Iran om året.

Det danske rederi, J. Lauritzen, satser på at være tilbage i iransk farvand til næste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske rederier kan se frem til en årlig gevinst på 150 mio. kr., når handelssanktionerne mod Iran bliver ophævet. Det viser en analyse fra Danmarks Rederiforening, der vurderer, at potentialet i Iran kan blive endnu større.

Hos den danske rederikoncern J. Lauritzen har selskabets gasdivision tidligere handlet med Iran, men måtte for godt tre år siden trække sig ud, da landet blev ramt af skærpede sanktioner.

Direktør i Lauritzen Kosan, Thomas Wøidemann, håber, at selskabet inden længe vil være tilbage i de iranske havne.

»Præcis hvornår, det bliver muligt at sejle til Iran igen, er umuligt at sige, men vi satser i hvert fald på, at det kan lade sig gøre i 2016. Og jeg ser stadig Iran som et meget interessant marked for os,« siger Thomas Wøidemann.

Det danske rederi var for få år siden en hyppig gæst i de iranske farvande, da selskabets gasskibe transporterede det petrokemiske produkt, Ethylene, der bruges til at fremstille plastik. Iran eksporterede årligt omkring 500.000 ton Ethylene, men i foråret 2012 måtte Lauritzen forlade landet, da sanktionsskruen blev strammet en ekstra gang.

»Iran var et forholdsvist stort område for os fra 2008 til 2012, men det var ikke muligt for os at fortsætte, da vi blev tvunget til at trække os ud af landet i 2012. Der blev sanktionerne så stramme, at ingen europæiske rederier kunne sejle petrokemiske produkter fra Iran,« siger Thomas Wøidemann.

Siden slutningen af 2014 er Irans økonomi blevet hårdt ramt af faldende oliepriser. Landet er præget af høj arbejdsløshed, lav vækst, faldende købekraft, lave erhvervsinvesteringer og høj inflation. Den iranske økonomi vil dog få et solidt rygstød, når sanktionerne bliver ophævet.

Irans bruttonationalprodukt landede i 2014 på 415 mia. dollar. Dermed råder Iran ifølge Verdensbanken over verdens 29. største økonomi og den næststørste i Mellemøsten.