Danske rederier donerer millioner til Somalia

Danmarks Rederiforening går nye veje i kampen mod pirateriet ved Afrikas Horn og donerer nu mellem 1 og 2 millioner kroner til udviklingsprojekter i det nedslidte og borgerkrigshærgede Somalia.

Mærsk er blandt de selskaber, som undersøgelsen omfatter Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS BJØRN LARSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Politiken. Pengene er øremærket til Red Barnets uddannelses- og erhvervsprojekt for unge i Somaliland, som ligger i den nordlige del af landet.

Ifølge vicedirektør Jan Fritz Hansen har rederiforeningen håndplukket Red Barnets projekt, netop fordi det tilbyder erhvervsmuligheder for unge somaliere.

»Vi vil gerne støtte nogle, som laver et godt og bæredygtigt udviklingsprojekt, som kan tilbyde folk en økonomi og nogle gode beskæftigelsesmuligheder«, siger Jan Fritz Hansen.

Ifølge Danmarks Rederiforening har der været stor tilslutning til projektet i kredsen af danske rederier. Således har de fem store, A. P. Møller-Mærsk, J. Lauritzen, Torm, Clipper og Norden, alle bidraget med beløb foruden rederiforeningen selv. Både Red Barnet og Danmarks Rederiforening understreger over for Politiken, at børneorganisationens uddannelsesprojekter i Somaliland ikke er oprettet for at bekæmpe pirater, men for at hjælpe unge somaliere.

Alligevel er det den vanskelige situationen i den pirathærgede Adenbugt ud for Somalias kyst, der har fået rederierne til at se ind over land efter fremadrettede udviklingsprojekter.

Danmarks Rederiforening siger, at donationen ses som et klart signal til det danske og internationale politiske miljø om, at løsningen på problemerne med Somalias pirater ikke løses til søs.

»Det er rigtig fint, at der kommer krigsskibe derned for at beskytte os. Det løser bare ikke problemet. Vi vil gerne sende et signal til politikere og andre beslutningstagere om, at vi skal altså løse de her problemer i land«, siger Jan Fritz Hansen.

I Red Barnets erhvervsuddannelsesprojekt, kan unge somaliere uddanne sig til elektrikere, bygningsarbejdere, frisører, tømrere, sekretærer eller arbejde med it. Ifølge programkoordinator Jakob Eilsøe Mikkelsen koster det 2.500 kroner at uddanne en ung somalier, og Red Barnet har en høj succesrate.Danmarks Rederiforenings signal vil blive hørt i det internationale miljø, for Danmarks hører til blandt de mest toneangivende søfartsnationer.

Det er første gang, Danmarks Rederiforening donerer midler til et udviklingsprojekt, men det bliver ikke nødvendigvis sidste, siger vicedirektør Jan Fritz Hansen.

»Vi har kigget på, om der er en mulighed for at bygge skibe til deres kystvagt dernede. Vi har jo tradition for at bygge dem og uddanne folk til at vedligeholde og bruge dem. Det har de ikke«, siger Jan Fritz Hansen.Udviklingsminister Søren Pind (V) er tilfreds.

»Det er positivt, at en erhvervsorganisation som Rederiforeningen vil bidrage til løsning af de store sociale udfordringer i Somalia«, siger han.