Danske realkreditlån er tæt på redning

Efter en nær-død oplevelse er der nu udsigt til, at de danske realkreditobligationer overlever i deres nuværende form.

Foto: Brian Berg
De danske realkreditobligationer bag de populære flekslån kan være på mere sikker grund om et par måneder, efter de i forbindelse med nye kapitalregler var i fare for at få et stempel som usikre.

Men de har gennem finanskrisen vist sig både ekstremt eftertragtede af investorerne, og derfor også likvide, så de selv på de sorte dage efter kollapsen af storbanken Lehman Brothers i september 2008 kunne handles.

Det har gjort indtryk i EU, og derfor er der nu udsigt til, at de kan bevare deres status som sikre papirer i det arbejde, der er i gang med at styrke finansvirksomheders kapital.

Der var ellers udsigt til, at de danske papirer med sikkerhed i de røde mursten og tegltage blev placeres i samme kasse som græske statsobligationer, når finansvirksomheder skulle opgøre deres kapitalgrundlag. Men nu er der kun tekniske detaljer tilbage, før der lukkes en EU-aftale om udmøntningen af de såkaldte Basel-regler.

"Aftalen var tæt på at blive lukket op mod jul, så vi forventer, det går stærkt, og jeg håber og tror på, at formuleringen om covered bonds (de danske obligationstyper, red.), og at de var ekstremt valide under krisen, kommer med," siger det konservative medlem af Europa Parlamentet Bendt Bendtsen.

Venstres medlem Anne E. Jensen påpeger dog, at der stadig er knaster, der skal høvles af.

"Det er meget teknisk, men hvis det ikke løses, så kan det blive dyrere for låntagerne, uden de får noget ud af det," siger hun.

Spørgsmålet er, om de sidste detaljer skal afgøres senere af fagfolk i fora, hvor Danmark ikke er repræsenteret, eller om de politiske aftaler skal have alle detaljer med. Anne E. Jensen foretrækker det sidstnævnte.

"Briterne er meget stærke til at få gennemført regulering, der passer til dem og deres overdimensionerede banksektor, som er betalt af skatteborgere," siger hun.

Den endelige fredning af de danske boligejeres lån sker først, når EBA, European Banking Authority har gennemgået de forskellige aktivtyper med en tættekam og endeligt fastslået deres status og vægtning i bankers kapital.

"Den endelige definition af aktiverne sker forhåbentlig i løbet af 2013, og først derefter er realkreditobligationernes status helt sikker," siger kontorchef i Finansrådet Morten Frederiksen.