Danske rådgivere kan sove trygt

Nordea, Danske Bank og Sydbank er ikke i færd med at fyre op mod halvdelen af medarbejderne i private banking-afdelingerne, som det er tilfældet hos flere europæiske banker.

Hverken Danske Bank eller Nordea overvejer at afskedige medarbejdere. De erkender dog, at en del kunder har et mindre økonomisk råderum i dag end før finanskrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Selv om PricewaterhouseCoopers-undersøgelsen »A new era: redefining ways to deliver trusted advice« viser, at næsten halvdelen af velhaver-rådgiverne i europæiske banker, skal fyres, tyder meget på, at danske velhaver-rådgivere kan sove trygt om natten.

Hverken Danske Bank eller Nordea overvejer at afskedige medarbejdere. De erkender dog, at en del kunder har et mindre økonomisk råderum i dag end før finanskrisen:

»Men samtidig har den voldsomme turbulens øget behovet for helhedsrådgivning,« siger underdirektør i Danske Bank, Mads Jensen.

Derfor er der ingen planer om at fyre velhaver-rådgivere fra Danske Banks ni finanscentre, som tager sig af de formuende kunder – tværtimod betragter Danske Bank fortsat private banking som et vækstområde.

Han er dog ikke overrasket over, at undersøgelsen fra PricewaterhouseCoopers viser, at europæiske banker planlægger at fyre 45 procent af de medarbejdere, som rådgiver velhavende. For i visse lande har private banking-branchen vokset alt for hurtigt. Herhjemme forudser han, at det især er banker, som udelukkende har fokuseret på investeringsaspektet af private banking, som får det svært:

»På den måde vil vi se fårene blive skilt fra bukkene, for rådgivning til velhavende er en kompleks størrelse, og har du kun satset på investeringsrådgivning, bliver det svært. Kunderne vil have en samlet løsning, som giver et helhedsoverblik,« siger Mads Jensen.

Sydbank fokuserede i lang tid på netop investeringsdelen.

Banken oplyser, at der allerede er skåret omkring ti procent af de medarbejdere fra, som specifikt beskæftiger sig med de velhavendes investeringer.

»Men vi har ingen planer om at skulle reducere yderligere,« siger bankdirektør i Sydbank, Allan Nørholm.

Han medgiver, at finanskrisen har høvlet så meget af manges formuer, at de reelt ikke lever op til bankens optagelseskriterium om at have en investerbar formue på to millioner kroner. Men banken smider ikke kunder ud af private banking-afdelingen, bare fordi formuen midlertidigt har bevæget sig under dette beløb.

»Derfor har vi stort set lige så meget at lave som tidligere,« siger Allan Nørholm.

Nordea siger, at banken har oprustet kraftigt på området de senere år, men fjernede foden fra speederen, da krisen brød ud. Derfor er antallet af medarbejdere kun udvidet marginalt i 2008 og 09.

»Faktisk oplever vi en nettokundetilgang, fordi mange velhavere efterspørger en private banking-afdeling med en konservativ tilgang til risiko. Jo større usikkerhed, der er, jo større er efterspørgslen efter kvalificeret rådgivning,« siger Hans Henrik Klestrup, chef for Nordeas private banking i Danmark.