Danske politikere verdens bedste til grøn omstilling

Danmark har indtaget førstepladsen på Verdensbankens nye liste over, hvor gode verdens politikere er til at bane vejen for grøn energi.

Danmark har indtaget førstepladsen på Verdensbankens nye liste over, hvor gode verdens politikere er til at bane vejen for grøn energi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ambitiøse målsætninger, initiativer, investeringer og tiltag, der skal gøre Danmark førende inden for grøn energi, har sendt Danmark til tops på en ny energiliste fra Verdens­banken.

På baggrund af en omfattende rapport har Verdensbanken rangeret verdens lande i forhold til deres ­politik inden for energi, og Danmark har indtaget førstepladsen foran ­Canada på andenpladsen og USA på tredjepladsen. Listen er udarbejdet med et pointsystem fra 1 til 100 inden for de tre kategorier »adgang til energi«, »energieffektivitet« og »vedvarende energi«, hvor Danmark scorer i alt 94 point. Dermed overgår Danmark listens nummer to, Canada, ved at score højere inden for kategorien vedvarende energi.

Danmark er et af de lande, der har haft størst succes med at bringe store dele vedvarende energi ind i elforsyningen, og det erklærede mål er, at 30 procent af det danske energi­forbrug i 2020 skal dækkes af vedvarende energi. Samtidig investerer Danmark årligt milliardbeløb i energianlæg, der skal bidrage til, at vi i 2050 kan være uafhængig af kul, olie og naturgas.

Men selv om de danske politikere nu kan bryste sig med at toppe Verdensbankens liste, er der stadig forbedringer at hente, mener nogle. De rekordstore investeringer i nye energi­anlæg hænger ifølge eksperter dårligt sammen og er mere drevet af et uhensigtsmæssigt afgiftssystem samt særinteresser. Det mener professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen.

»Det er ingen kunst at køre på 100 procent vedvarende energi. Kunsten er at gøre det, så det ikke blive ­dyrere end i dag,« udtalte Brian Vad Mathiesen for nylig til nyhedsbureauet ­Ritzau.

Ifølge professoren er der brug for, at Danmark investerer i langt mere sammenhængende teknologier, så borgerne ikke kommer til at skulle betale alt for meget.

Mens Danmark både ifølge professor Brian Vad Mathiesen og Verdensbankens rapport stadig kan hente point inden for vedvarende energi, er lande i bunden af Verdensbankens liste udfordret på helt andre niveauer. Her kæmper man med overhovedet at have adgang til energi. Subsaharisk Afrika er det område i verden, hvor færrest har adgang til elektricitet, og ifølge Verdensbanken lever ikke mindre end 600 millioner mennesker uden adgang til elektricitet i området syd for Saharaørkenen.

Verdensbanken har udarbejdet rapporten som en del af FNs initiativ Sustainable Energy for All (vedvarende energi til alle). I en meddelelse udtaler Rachel Kyte, administrerende direktør og repræsentant for FNs generalsekretær for Sustainable Energy for All, at »klog politik kan accelerere omstillingen til vedvarende energi«.

»Verden er i et kapløb om at sikre en ren energiovergang – en, der vil levere energitjenester for alle, skabe arbejdspladser, sikre sundhedspleje og uddannelse samt tillade økonomier at vokse. Øget anvendelse af vedvarende energi er et centralt element i denne overgang,« siger Rachel ­Kyte i en meddelelse.