Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Danmark bliver nu det første land i verden, som må sælge pølser til de kinesiske forbrugere. Det kunne Business.dk skrive for halvandet år siden.
Men eksporten er bare ikke kommet i gang.
Godkendelsen af eksport af svinekødsprodukter som pølser og varmebehandlet kød var ellers det flotte resultat af seks års forhandlinger med de kinesiske myndigheder, fortalte en stolt og glad fødevareminister Dan Jørgensen (S) dengang.
Årsagen var, at Danmark i forbindelse med et statsbesøg i Beijing fik landet en eksportgodkendelse, der kan give to danske fødevarevirksomheder et salg på mindst 250 millioner kroner om året.
Det betød, at to danske producenter,Tulip i Danish Crown koncernen og 3-Stjernet A/S, der er ejet finske koncern Atria Scandinavia, er godkendt som leverandører af pølser til Kina.
Som så meget andet i Kina tager det ofte lang tid, ja meget lang tid, før underskrevne aftaler og godkendelser udmønter sig i realiteter. Kina åbnede nemlig reelt ikke for import af danske pølser og varmebehandlet kød.
Men nu kommer der skred i sagerne, lover miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen(V), der i dag sluttede et ifølge ministeren vellykket dansk erhvervsfremstød i Kina, hun har stod i spidsen for.
På dagsordenen var blandt andet at få fjerne barrierer for eksport af fødevarer til det kinesiske marked.
»Jeg har i dag i Beijing haft en rigtig god drøftelse med de kinesiske repræsentanter. Den kinesiske viceminister med ansvar for import- og eksportkontrol og international handel forklarede, at der var nogle tekniske detaljer, som man ville bestræbe sig på blev klaret så snart som muligt,« siger Eva Kjer Hansen.
Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen kan dog ikke svare på, hvornår Tulips og 3-Stjernets eksport kan komme i gang.
Hun håber, at sagen bliver afsluttet så hurtigt som muligt, så dansk eksport af pølser og varmebehandlet kød til Kina kan komme i gang.
Det går ellers godt for dansk svineindustri i Kina. Nye eksporttal viser, at eksporten af dansk kød til Kina rundede to milliarder kr. i perioden juli 2014 til juni 2015. Det er ni procent mere end året før.
Eksporten er især biprodukter som ører, haler og tryner fra svin, som , kinesere regner for en stor delikatesse og betaler for i dyre domme.