Danske piloter går solo med SAS-ledelsen

SAS og selskabets danske piloter er blevet enige om en ny toårig overenskomst, der blandt andet giver SAS bedre mulighed for mere justering af flyvningerne.

Foto: Liselotte Sabroe

SAS har tirsdag aften indgået en ny og mere forenklet overenskomst med cirka en tredjedel af selskabets piloter i den danske pilotforening, DPF.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Forhandlingerne mellem de to parter har stået på gennem længere tid, men tirsdag aften lykkedes det altså de parter at blive enige om en toårig aftale.

Ifølge SAS betyder den nye overenskomst blandt andet, at SAS kan »agere hurtigere på markedet og i højere grad tilpasse produktionen til sæsonvariationer«.

Den nye aftale betyder ifølge SAS en gennemgribende forenkling. Blandt andet er den nye aftale skåret ned til under 40 sider i forhold til tidligere 238 sider.

»Sammen med Dansk Pilotforening har vi i dag taget et stort skridt fremad og har indgået en overenskomst, der afspejler SAS og nutidens konkurrencesituation,« siger SAS’ koncernchef Rickard Gustafson i pressemeddelelsen.

DPFs formand, Niels Møller, betegner forhandlingerne som »intense«, men også »konstruktive«.

»SAS har ønsket at fastholde den skandinaviske model med overenskomst på effektive og konkurrencedygtige vilkår. De krav er nødvendige og essentielle i fastholdelsen af vores skandinaviske arbejdspladser,« siger Niels Møller og fortsætter:

»DPF har i forløbet værnet om vores kerneværdier, løn, pension og fritid, og med denne overenskomst kan vi nu tage et historisk første skridt frem imod en ny og lys fremtid for SAS.«

SAS håber på at indgå lignende aftaler med den svenske pilotforening og de to norske pilotforeninger.

Den nye pilotaftale har været højt på dagsordenen for SAS, der sigter efter at spare 2,1 milliarder svenske kroner på de årlige omkostninger frem mod 2017.