Danske pensionsselskaber klarer sig sikkert gennem europæisk test

De danske pensionsselskaber er robuste, viser en finansiel stresstests af pensionsselskaberne, som det europæiske finanstilsyn, EIOPA, har foretaget.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hos brancheorganisationen Forsikring & Pension hæfter man sig ved, at testen viser, at de danske selskaber er særdeles godt rustede til at modstå selv langvarig modvind på de finansielle markeder.

Det oplyser Finanstilsynet.

I det ene test-scenarie, hvor renteniveauet forbliver ekstremt lavt i al overskuelig fremtid, stiger de danske pensionsselskabers nettoaktiver - værdien af investeringsaktiver fratrukket værdien af forpligtelserne over for kunderne - med 1,2 pct., hvor de europæiske pensionsselskabers nettoaktiver i gennemsnit falder med 18 pct.

I stresstestens andet scenarie udsættes selskaberne for en udvikling på de finansielle markeder, der på én gang får værdien af forpligtelserne over for kunderne til at stige og værdien af investeringsaktiver til at falde. I dette scenarie falder de danske pensionsselskabers nettoaktiver kun med 9,2 pct., mens de europæiske pensionsselskaber i gennemsnit oplever et fald på næsten 30 pct.

Resultaterne for testen kommer ikke som en overraskelse for branchen.

- At selskaberne kan modstå de scenarier, som stresstesten udsætter dem for, skyldes, at selskaberne både er godt kapitaliserede og er gode til at styre deres risici. Det viser, at de danske selskaber er fundamentalt sikre, hvilket er til gavn for kunderne og giver tryghed om de lovede fremtidige pensioner, siger Jan V. Hansen, underdirektør i Forsikring & Pension.

Han påpeger, at EIOPA's tidligere test har viste lignende positive resultater. I en af dem lå de danske forsikring- og pensionsselskaber også over gennemsnittet med en solvensdækning på 251 pct. i forhold til de europæiske forsikrings- og pensionsselskaber med en solvensdækning på 209 pct.

- Det giver selskaberne et godt afsæt, såfremt der opstår modvind i markedet, for eksempel hvis aktiekurserne pludselig falder voldsomt, siger Jan V. Hansen.

/ritzau/FINANS