Danske pensionspenge på vej til Grønland

Grønland vil have sat skub i turismen. Der er planer om en ny lufthavn i Grønlands største turistby, Ilulissat, til næsten én mia. kroner, og den skal finansieres af private investorer. Både PKA og Sampension fatter interesse for projektet.

Foto: Bjarne Lüthcke
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med sine vilde bjerglandskaber, indlandsisen, store gletschere og isbjerge i fjorde og på havene har Grønland noget af verdens mest unikke natur. Turisme og den tilknyttede industri kan i fremtiden blive en af Grønlands vigtige indtægtskilder, der kan skabe økonomisk vækst. Frem for ensidigt at satse på udvikling af minedrift og olieudvinding bør Grønland med sine godt 56.000 indbyggere satse bredere og sætte skub i turismen og vandkraft til industrien, mener flere eksperter.

Blandt dem den verdenskendte professor og geolog Minik Rosing fra Københavns Universitet. Naturturisme kan skaffe nye arbejdspladser, vækst og indtægter til Grønland. Island været i stand til at tiltrække et stort antal turister, og det bør Grønland lære af, mener han.

Ifølge Grønlands Selvstyres turistorganisation, Visit Greenland, kommer der i disse år anslået omkring 50.000 turister årligt til Grønland.

Landsstyret ønsker at sparke gang i turismen og vil derfor i dialog med potentielle private danske og udenlandske investorer. Målet er at få undersøgt mulighederne for at få investorer til at finansiere, bygge og drive infrastrukturprojekter, herunder en stor lufthavn med en 2.800 meter lang landingsbane til 945 mio. kr. i Grønlands største turistby, Ilulissat.

Det er kommunalbestyrelsen i den nordgrønlandske kommune, Qaasuitsup Kommunia, der er gået til landsstyret med infrastrukturprojektet »Project Newport« ved at udbygge den nuværende lille indenrigslufthavn i Ilulissat til en international lufthavn, der kan tage fly fra USA og Europa på størrelse med Air Greenlands »Norsaq«. Et fly, der i dag flyver mellem Kastrup og lufthavnen i Kangerlussuaq, og som har plads til 278 passagerer.

Regeringen i Nuuk vil i gang med at afdække mulighederne for et samarbejde med private investorer, der vil skyde risikovillige penge i infrastruktur i offentligt-privat partnerskaber, OPP. Danmarks største pensionskasser, PKA og Sampension siger om projektet:

»Det lyder interessant. Vi vil gerne kigge på projekter og har allerede erfaringer med lange kontrakter med danske kommuner og regioner om at investere i, bygge og drive OPP-projekter,« siger Peter Damgaard Jensen, administrerende direktør i PKA.

PKA, Sampension og PensionDanmark har i år besluttet at etablere nyt psykiatrisk hospital i Vejle sammen med entreprenørselskabet MT Højgaard og administrationsselskabet DEAS. Investeringen er på 430 mio. kr.

»Vi har en hel del erfaringer med danske OPP-projekter såvel alene som sammen med samarbejdspartnere. Endnu har vi ikke drøftet projekter i Grønland med dem, men ved bl.a. at sikre os et samarbejde med de rigtige entreprenører, kan vi også gennemføre projekter i Grønland. Før vi går ind i et projekt, skal vi dog være sikre på, at Grønlands Selvstyre er villigt til at betale os en løbende forretning over f.eks. 20 år for at finansiere, bygge og drive et projekt,« siger den administrerende direktør.

Sampension er på linje med PKA.

»Vi vil bestemt med interesse kigge på det grønlandske projekt,« siger Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i selskabet.

Grønlands økonomi er på randen til at kollapse, og lige nu er landets økonomi ifølge Nationalbanken i markant tilbagegang. Samfundsdebattøren Minik Rosing, der har markeret sig som en af Grønlands og Danmarks mest indflydelsesrige repræsentanter for samfundsudviklingen i Grønland, mener, at turisme og vandkraftværker i de næste mange år frem kan få større økonomisk betydning end olie og mineraler. Tidshorisonten frem til, at der kommer gang i en eventuel olieudvinding, er mellem 20 og 50 år, vurderer han.

»I denne tid har Air Greenland kun nogle få ugentlige flyvninger fra Kastrup til Kangerlussuaq. Hvis Grønland skal gøres mere tilgængelig for rejsende fra bl.a. USA, er det en god idé at bygge en ny stor lufthavn i Ilulissat,« fastslår Minik Rosing.

Steen Lynge, landsstyremedlem for infrastruktur, er enig i, at der helt klart er et uopdyrket potentiale for flere turister i Diskobugten med Ilulissat som centrum.

»Landsstyret har en klar forventning om, at man med en længere landingsbane får mulighed for øget beflyvning, så der kommer flyruter til Ilulissat fra både Europa og USA,« siger Steen Lynge.