Danske pensionskunder går i kødet på Portugals nationalbank

En dansk pensionskasse har tabt 100 mio. dollar på et portugisisk bankkrak. Nu vil den have pengene igen.

TDCs pensionskasse skød penge i Espirito Santo Bank - og tabte dem, da banken gik konkurs.  Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA

10.000 nuværende og tidligere medarbejdere i TDC har via deres pensionskasse tabt omkring 700 mio. kroner på en investering i en af Portugals største banker. Det skete via medarbejdernes firmapensionskasse, som nu forsøger at få pengene tilbage via et søgsmål mod den portugisiske nationalbank.

Det skriver Børsen.

TDC Pensionskasse lånte 100 mio. dollar til Banco Espiríto Santo i juli sidste år. Det skete via investerngsselsakbet Oak Finance, som investeringsbanken Goldman Sachs stod bag. Men banken gik konkurs kort tid efter, og nu er danskerne med i et massesøgsmål sammen med 11 andre investorer for at få pengene igen.

»Enhver investor vil læne sig tilbage og tænke over forløbet. Centralbankens ageren var imidlertid helt uforudsigelig, og vi er forundrede over, at en investering i et EU-land kan ende på den her måde,« siger Flemming Jacobsen, investeringsdirektør i pensionskassen og ansvarlig for Group Treasury & Investor Relations i TDC, til avisen.

Banco Espírito Santo var på tidspunktet for lånet Portugals største bank målt i markedsværdi, og lånet blev ydet som et såkaldt foranstillet usikret banklån, der står sidst i køen til at realisere tab.

»Banken var high yield-ratet (virksomhedsobligationer med højere risiko, red.), men i den bedre halvdel af high yield. Der var således en vis risiko forbundet med investeringen, men efter det, jeg forstår, var det regnskabsmanipulation, som blev afsløret i juli, der gjorde, at banken faldt fra hinanden,« siger Flemming Jacobsen til avisen.

I august sidste år meldte den portugiske bank pludselig om tab af milliarder af euro, grundlæggeren blev arresteret og centralbanken i Portugal måtte redde Banco Espírito Santo (BES).

Det første afdrag på lånet forfaldt - uden at blive betalt - i december sidste år. Men TDCs pensionskasse har ikke realiseret tabet, så længe en retssag verserer.

Firmapensionskassen i TDC er lukket for nye medlemmer. Den forvalter 41 mia. kroner og har 10.000 medlemmer.