Danske pensionskroner i spil til at redde Grækenland

Danmarks største pensionsfond overvejer at skyde penge i EUs krisefond, der skal hjælpe EUs gældsramte lande tilbage på ret køl.

ATP overvejer at skyde penge i EUs krisefond Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ATP er åben for at spytte penge i EUs krisefond, Den Europæiske Finansielle Stabilitetsfacilitet (EFSF), der skal redde Grækenland, Irland og Portugal fra statsbankerot - og dermed også resten af EU fra en endnu mere omfattende økonomiske krise. Dermed kan danske pensionskroner ende med at finansiere underskuddene i eksempelvis Grækenland.

"Vi ser på det, når detaljerne er på plads, med stor opmærksomhed," siger Lars Rohde, administrerende direktør i den 735 milliarder kroner store pensionsfond, til Bloomberg News.

Som del af eurozonens redningspakke blev det natten til torsdag besluttet, at EUs krisefond skal styrkes til omkring 1.000 milliarder euro. Det skal ske blandt andet ved at geare den nuværende penge i fonden og ved at skaffe frisk kapital fra eksterne investorer. Blandt andet har den franske præsident Nicloas Sarkozy haft samtaler med den kinesiske præsident, Hu Jintao, om muligheden for at få kinesiske yuan i fondens indsamlingsbøsse."Et stort spørgsmål er, om der er nok penge i EFSF. Præcis for meget slagkraft den får, og hvordan det skal sikres, er essentielle spørgsmål, der skal besvares, inden vi binder os til den type opbygning," siger Lars Rohde.

ATP har tidligere afvist at investere i fonden, fordi den på det tidspunkt ikke var en tilstrækkelig sikker investering. Men det kan ændre sig, når detaljerne omkring krisefondens rolle og opbygning kommer på plads i løbet af november.

"Hvis denne plan går igennem, så vil hele Europa få gavn af Tysklands økonomiske styrke og kreditværdighed. Jeg tror ikke, det vil blive et specielt negativ faktor for de tyske statsobligationer," siger ATP-chefen.