Danske oliepumper fortsætter trods klimaaftale

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det får ikke konsekvenser for den danske produktion af olie og gas, at klimakonferencen i Paris, COP21, endte med en aftale om at holde den globale temperaturstigning "et godt stykke under to grader".

Det fastslår Lars Christian Lilleholt (V), energi-, forsynings- og klimaminister, i et skriftligt svar til Information.

Ministeren mener nemlig ikke, at Danmark kan påvirke temperaturstigningen på den måde.

- Den danske nordsøproduktion er i den store sammenhæng marginal, siger han.

- Det er uden hold i virkeligheden at tro, at vi fra dansk side kan påvirke udbudssiden af de globale markeder for fossile brændsler ved at trække vores egen marginale produktion.

Desuden er de fossile brændstoffer i den danske undergrund meget værd, understreger Lars Christian Lilleholt.

- Siden produktionen af olie blev indledt i 1972 til og med 2014 har staten haft indtægter fra olie- og gasaktiviteterne i Nordsøen svarende til 404 milliarder kroner.

- Det har gennem tiden været et vigtigt bidrag til finansieringen af vores velfærdssamfund, siger han.

Generelt betyder klimaaftalen fra Paris dog, at andelen af fossile brændstoffer, der skal efterlades i undergrunden, vokser.

Det forklarer Katherine Richardson, der er formand for den tidligere Klimakommission og professor i marinbiologi ved Københavns Universitet.

- Vi ved, at cirka 30 procent af verdens oliereserver ikke må brændes af i perioden op til 2050, hvis vi vil holde menneskeskabt opvarmning inden for to grader.

- Alt andet lige bliver andelen af verdens olie, der skal efterlades, større som konsekvens af klimaaftalen fra Paris, siger Katherine Richardson til Information.

Videnschef i tænketanken Concito, Torben Chintz, deler den opfattelse. Han mener, at Danmark er et af de lande, der bør begrænse produktionen af olie og gas.

- Er der nogen, der skal efterlade de fossile brændsler i undergrunden, må det nødvendigvis være de rige lande såsom Danmark, Norge og Storbritannien.

- Det må være de fattige lande, der skal have lov til at realisere størstedelen af deres værdier, før verden er helt omstillet, siger han til Information.

/ritzau/