Danske oliefelter kan ende i hænderne på russisk oligark

Det tyske energiselskab RWE vil sælge sine andele i gas- og oliefelter i Nordsøen til den russiske milliardær Mikhail Fridman. Dermed kan dele af de danske felter Nini og Cecilie, hvor der siden 2003 er produceret olie, ende i russisk ejerskab.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA. Mikhail Fridman
Læs mere
Fold sammen

Dele af to danske oliefelter i Nordsøen, Nini og Cecilie, risikerer nu at ende i hænderne på den russiske milliardær Mikhail Fridman.

Den russiske milliardærs overtagelse af en andel af to danske oliefelter kan blive en udløber af, at tyske RWE i en kæmpehandel vil sælge sin olie- og gasforretning DEA til milliardæren.

Prisen for den fossile forretning er 5,6 milliarder dollar, der svarer til 37 milliarder kr.

Salgsaftalen går ud på, at RWE afhænder sin olie- og gasforretning til Mikhail Fridman, som dermed kan opbygge et nyt internationalt olieselskab med felter i Storbritannien, Danmark, Norge og Tyskland. Hertil kommer licenser i Algieriet, Turkmenistan og andre lande.
Det skriver Wall Street Journal og Financial Times.

På den danske sokkel er RWE med i to oliefelter. Det største er Nini feltet, som selskabet ejer 30 procent af. Det andet oliefelt, Cecilie, ejer RWE 17 procent af.

I begge felter er DONG operatør og dermed det olieselskab, der udfører boringerne.

Både Nini og Cecilie felterne blev fundet i 2000 og sat i drift i 2003. Nini er et mindre felt, mens Cecilie er et lille felt.

Nini feltet producerede i 2014 i alt 337.000 kubikmeter olie, men Cecilie kun producerede 11.000 kubikmeter, oplyser Energistyrelsen. Til sammenligning var hele olieproduktionen i den danske del af Nordsøen sidste år 9.589.000 kubikmeter.

RWE har været aktiv i olieforskning i den danske af Nordsøen siden begyndelsen af 1980erne.

De britiske myndigheder er stærkt bekymrede over, at en af rigeste russere, Mikhail Fridman, med opkøb af RWEs olie- og gasforretning, vil få kontrol over dele af den europæiske energiforsyning.

Fridmans investeringsselskab LetterOneGroup vil efter planen i dag overtage RWEs datterselskab. Den tidligere BP-topchef Lord Browne bliver chef for den russiske oligarks nye globale selskab.olie- og gasselskab, som har fået navnet L1 Energy.

Britiske Department of Energy and Climate Change vil blokere for den britiske del af handelen mellem RWE og Mikhail Fridman, siger Ed Davey fra afdelingen til Financial Times. Handelen omfatter 12 britiske gas- og oliefelter.

Mikhail Fridman har gennem et opkøb i 2014 fået kontrol over flere licenser på den norske sokkel.