Danske Nordea-chefer afstår fra bonus

Nordeas øverste ledelse, herunder den danske topchef Christian Clausen og Nordea-chefen i Danmark, Peter Schütze,

Nordeas øverste chef, Christian Clausen, afstår fra bonus til 1. maj, og beder ikke om lønforhøjelse i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sigrid Nygaard / Scanpix
Den øverste ledelse i Nordens største bank, Nordea, vil afstå fra deres personlige bonus indtil 1. maj, og vil ikke bede om lønforhøjelse i år. Det oplyser bestyrelsesformand Hans Dalborg til avisen Svenska Dagbladet.

Det drejer sig om bankens danske topchef, Christian Clausen, og de fire landechefer: Peter Schütze i Danmark, der også er chef for de nordiske bankaktiviteter; Frans Lindelöw i Sverige, Gunn Waested i Norge og den finske chef og bankens kreditchef, Carl-Johan Granvik.

Ifølge Hans Dalborg var det Christian Clausen selv, der på ledelsesgruppens vegne henvendte sig med planerne om løntilbageholdenhed.

Årsløn på syv millioner kr.
"Det her er en begæring som vi i bestyrelsen naturligvis byder velkommen. Jeg synes de gør det helt rigtige, og jeg har også meddelt regeringen at vi nu har gjort de her ændringer," siger Hans Dalborg, der selv er tidligere topchef i Nordea, til Svenska Dagbladet.

Han vurderer, at de fem chefer ved at sige nej til bonus indtil 1. maj og afstå fra lønforhøjelser i år tilsammen vil gå glip af lønstigninger på 5 millioner svenske kr., eller 3,5 millioner danske kr.

Ifølge Svenska Dagbladet fik Christian Clausen i 2007 10 millioner svenske kr., eller 7 millioner danske kr., i fast løn, og en bonus på 2,7 milloner svenske kr. Hertil kommer, at Christian Clausen fra han er 60 år vil modtage op til 4,5 millioner svenske kr. årligt i pension, indtil han dør. Det er en pensionsordning der er 114 millioner svenske kr. værd, hvis Christian Clausen bliver 85 år.

Skal fjerne kritik i forhold til svensk bankpakke
I Danmark, Sverige og en række andre lande er der et kraftigt stigende fokus på netop lønniveauerne i bankernes topledelse.

I Danmark må deltagere i den nye bankpakke højst give direktionen en variabel løn på 20 procent af den faste løn, og de kan højst få skattefradrag fra halvdelen af direktørlønningerne. Regeringens lovforslag åbner dog op for, at Nordea i Danmark kan slippe uden om de skrappe krav i forhold til direktøraflønningen.

Grunden til, at Christian Clausen og den øvrige topledelse kun afstår fra bonus indtil 1. maj er, at det er udløbsdatoen for den første periode i den nuværende svenske bankpakke. Nordea har hidtil nægtet at deltage i pakken, der blandt andet indeholder et forbud mod direktørbonusser. Men nu er der altså åbnet op for, at Nordea kan gå med i programmet.

Bonus skal ikke være afgørende for brug af bankpakke
Nordea-formand Hans Dalborg lægger ikke skjul på, at kravene i bankpakken har betydning for ledelsens tilbud om at holde igen med lønningerne.

"En af grundene til det her er det statslige garantiprogram til bankerne. Direktørerne vil have afsluttet alle diskussioner om, at det har været bonus forbuddet i programmet som har gjort, at vi har stillet os afventende," siger Hans Dalborg ifølge Svenska Dagbladet.

Swedbank er indtil videre den eneste hovedbank, der har valgt at gøre brug af pakken. I øvrigt ventes den svenske regering at præsentere en ny bankpakke inden for få uger, som også kan indeholde begrænsninger i forhold til bankchefernes lønninger.

Uvist om bonustilbageholdenhed vil fortsætte året ud
Hans Dalborg ønsker ikke at kommentere, om Chrisian Clausen og den øvrige ledelse vil afstå fra bonus i hele 2009. Men han tror på, at også en delvis tilbageholdenhed sender et vigtigt budskab.

"Jeg tror også at vores bankkunder synes at dette her er en rigtig måde at opføre sig på. Frivilligt at afstå fra bonus viser et ansvar og en delagtighed i de her krisetider," siger Hans Dalborg, der også afstår fra at få forhøjet sit honorar som bestyrelsesformand på 2,5 millioner svenske kr., hvortil dog kommer pengene fra en pensionsordning på niveau med Christian Clausens.

I 2007 udbetalte Nordea Bank Danmark A/S 19 millioner danske kr. i løn til en ikke nærmere defineret "ledelsesgruppe" med Peter Schütze i spidsen. Hertil kom 7 millioner kr. i bonus og 13 millioner kr. i pension til nuværende og tidligere direktionsmedlemmer, eller i alt 39 millioner kr.