Danske Nokia holder vejret

Omlægning. Alle ansatte venter i spænding. Ingen ved, hvad der skal ske – men aftalen med Microsoft vil ændre meget, også på medarbejdertallet.

»For os er der i princippet intet ændret. Vi holder fokus på mobilproduktion og Symbian, så 2011 vil på salgssiden ikke ændre noget for os,« siger Martin Pedersen, (billedet) Nokias øverst ansvarlige for Norden og Baltikum. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De over 1.200 Nokia-ansatte i Danmark ved endnu ikke, hvad mobilgigantens tvangsægteskab med amerikanske Microsoft betyder for deres fremtid, men de ved, at der skal kæmpes hårdt.

Den store udviklingsafdeling har stort set fingrene i hele eller dele af enhver telefon, som Nokia søsætter. Derfor ventes den store omlægning fra Nokias egen Symbian-software til Microsofts Windows Phone i alle dyrere telefoner også at få konsekvenser i København.

»Der er ikke truffet nogen som helst beslutning om, hvad der sker inden for forskning og udvikling. Ingen kan derfor give svarene, men naturligvis får samarbejdet indflydelse. Hvordan det vil påvirke de enkelte lande, er dog for tidligt at sige,« siger Martin Pedersen, Nokias øverst ansvarlige for Norden og Baltikum.

Han understreger, at de 1.200 Nokia-ansatte i Danmark ikke kun udvikler telefoner og teknologisk indmad i den dyrere ende men også i de billigere Nokia-telefoner, hvorimod Nokias og Intels hyperavancerede MeeGo – betragtet som fremtidens styresystem til mobiltelefoner samt de ultrabærbare og prisbillige mini-PCer – først og fremmest håndteres i Finland.

»For os er der i princippet intet ændret. Vi holder fokus på mobilproduktion og Symbian, så 2011 vil på salgssiden ikke ændre noget for os. Vi vil få den første Windows Phone-telefon i år, ligesom vi lancerer det første produkt med MeeGo som styresystem, også på det danske marked. Det bliver en toptelefon i det høje prisleje,« siger han.

To telefoner er jo ikke meget...?

»Microsoft-samarbejdet er en langsigtet strategi. Der vil komme nye Symbian-produkter i 2011 og 2012, softwaren bliver endnu bedre, og vi vil sælge 150 millioner Symbian-telefoner oven i de 200 millioner, vi allerede har solgt. Der er stadig et kæmpe stort marked,« siger Martin Pedersen.

Men hvem vil købe et produkt, som Nokias topchef kalder »en brændende boreplatform«?

»Jeg vil ikke kommentere interne informationer. Men der er hård konkurrence, og Norden er ikke et nemt marked, så vi skal kæmpe endnu hårdere. Vi er to ligeværdige aktører, der går sammen om den bedst mulige løsning. Vi håber at kunne bibringe det fremtidige samarbejde de åbne elementer. Windows Phone er en super platform nu og fremadrettet, og Nokia har en stor indsigt på alle markeder, vi kan distribuere overalt og har evnen til at oversætte til lokale forhold. Microsoft har en stærk software og en stærk position i USA, vi har supergod hardware, har f.eks. Nokia Maps og er gode til at gøre tingene lokale. Det bringer vi sammen, og så står vi superstærkt,« siger Martin Pedersen.

Han må ikke sige, om Nokia efter lanceringen af den nye topmodel N8 i efteråret vinder markedsandele, men har »mødt positiv forståelse« hos teleselskaber og i detailhandelen for, at Nokia fortsætter med Symbian og samtidig satser på Windows Phone.

Hvad nu, hvis MeeGo-telefonen viser sig at sælge vildt godt – det understøtter vel ikke satsningen på Windows Phone?

»Godt spørgsmål! Vi ønsker at lancere noget, der er så godt som muligt. Men det ændrer ikke ved, at strategien fortsat er Windows Phone,« understreger Martin Pedersen.