Danske netbutikker: »Det bliver en umulig opgave«

Netbutikken Lirum Larum Leg leverer legetøj til udlandet, men vil få kvaler med at skulle levere til hele Europa, hvis EU-Kommissionens krav om salgspligt bliver vedtaget.

Anja Lytzen, der står bag virksomheden Lirum Larum Leg i Hornbæk, frygter indviklede regler og større omkostninger, og hvis EU-direktivet skal nyfortolkes, vil hun overveje, om hun overhovedet vil eksportere til udlandet. Foto: Jens Astrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et par gange om ugen sender Lirum Larum Leg pakker med legetøj ud af landet. Køberne er oftest udlandsdanskere, nordmænd eller svenskere. Hvis EU-Kommissionen har succes med at gennemføre en ny fortolkning af Servicedirektivet, vil det betyde, at Lirum Larum Leg forpligtes til at sælge legetøj til interesserede kunder i hele EU. Det vil potentielt skabe problemer for virksomheden og mange timers overarbejde for de syv ansatte, fortæller stifter og indehaver, Anja Lytzen.

»Der er masser af forskellige regler og forbrugerregler i de enkelte lande, som vi så skal til at kende. Sikkerhedsreglerne på legetøj er også vidt forskellige. Jeg kan ikke se, hvordan vi skulle løse den opgave i forhold til den størrelse, vi har nu,« siger hun.

Dyrere og dårligere service

Anja Lytzen etablerede Lirum Larum Leg som webshop i 2006 og vandt i 2010 Ivækstprisen som bedste kvindelige iværksætter samt e-handelsprisen for små virksomheder.

I hovedkvarteret i Hornbæk har de talt om at oversætte hjemmesiden til engelsk og forsøge at videreføre succesen til udlandet. De planer vil hun skrinlægge, hvis det betyder, at det vil vælte ind med interesserede kunder fra lande, som Lirum Larum Leg ikke må nægte at sælge til.

»Så skulle vi ansætte kundeservicemedarbejdere, der kan levere samme høje service, som vi gør til vores danske kunder. Derudover kommer returret og reklamationer. Her vil det være os, der skal afholde udgifterne, når varer skulle sendes retur til os. Det vil påføre os ekstra høje fragtomkostninger, når det sendes fra udlandet,« siger Anja Lytzen.

I øjeblikket henter Lirum Larum Leg fem procent af sin omsætning uden for Danmarks grænser. Den del må gerne blive større i de kommende år, fortæller Anja Lytzen, men hun foretrækker selv at finde frem til de rigtige markeder frem for at blive tvunget af EU.

»Hvis vi skal opprioritere udlandet, skal vi gøre det ordentligt og helhjertet for at kunne bevare vores værdier, og det ville vi nok ikke kunne, hvis de regler gennemføres. Vi vil gerne kunne levere en ordentlig kundeservice. Det handler ikke kun om at få uendelige mængder af ordrer,« siger hun.

Får virksomheden pligt til at sælge til kunder i samtlige EU-lande, vil Anja Lytzen overveje, om det stadig er værd overhovedet at sælge ud over landets grænser.