Danske modefirmaer vover sig over Atlanten

Mens mange danske virksomheder med forretning i USA lever godt på den høje dollarkurs, har modebranchen hidtil haltet bagefter. Nu ser det imidlertid ud til, at branchen har fået øjnene op for mulighederne på det nådesløse, men lukrative amerikanske marked.

Den danske modebranche vil indtage USA. Her ses Designers Nest under modeugen i København i 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange har brændt fingrene, og få tjener penge. Men nu ser det ud til, at danske modevirksomheder har mod på at bevæge sig ind på det frygtindgydende og attraktive amerikanske marked. Siden 2010 er importen af dansk mode­tøj steget fra 64,4 millioner kroner til 111 millioner kroner i 2014, og ifølge international chef hos brancheforeningen Dansk Mode og Textil, Michael Hilmose ser flere danske virksomheder netop nu muligheder for at slå igennem i USA.

»Inden finanskrisen var det Kina, men nu har alle været der og set mulighederne igennem. Nu, hvor man igen har større overskud efter finanskrisen, peger størstedelen af vores medlemmer på USA som det mest interessante marked,« siger Michael Hilmose og tilføjer, at der er sket et klart skift i orienteringen og interessen hos de danske modevirksomheder.

Det er kombinationen af dollarkursens udvikling og det faktum, at der arbejdes på en frihandelsaftale mellem EU og USA, der får de danske modevirksomheder til at se mod vest. Samme faktorer har ligeledes skabt interesse den anden vej.

»Vi har oplevet en øget interesse fra amerikanske indkøbere og stormagasiner. Det tøj, der bliver produceret i Europa, er pludselig blevet billigere, og det har gjort det interessant for amerikanerne at afsøge europæiske brands,« siger Michael Hilmose.

I foråret skrev Dagbladet Børsen, at Danmarks suverænt største modekoncern, Bestseller, har etableret sig på Manhattan i New York med salgskontor og showroom, og Danmarks næststørste modekoncern, børsnoterede IC Group, ser også muligheder på det amerikanske marked, hvor de sælger mærkerne By Malene Birger og Tiger of Sweden. Særligt Tiger of Sweden er blevet godt modtaget af amerikanerne.

Nemmest på østkysten

Den danske modebranche består groft sagt af få meget store og mange meget små aktører, men det er ikke kun de store, som oplever en stigende interesse fra USA. Ilse Jacobsen, som blandt andet er kendt for at sælge moderigtige gummistøvler, har været i USA mere end fem år, og her mærker man også en stigende interesse fra amerikanerne.

»I forbindelse med, at den amerikanske regering har raslet med sablerne og varslet, at de vil nedlægge importtolden, er der blevet en større interesse for europæiske produkter. Det kan vi mærke,« siger Tim Justesen, CCO i Ilse Jacobsen.

Ifølge ham er USA blandt de fem største markeder for virksomheden, og inden for få år forventer han, at det vil blive endnu større.

»Der er ingen tvivl om, at vi satser på, at USA inden for en overskuelig fremtid forhåbentlig bliver vores næststørste eksportmarked,« siger Tim Justesen, som ikke vil ud med, hvad det største marked er – men det er europæisk.

Ilse Jacobsens varer er primært at finde på østkysten med New York som hovedby, for det er ifølge Tim Justesen særligt her, at de danske distributører kan gøre sig gældende.

»Det er den del, man som europæisk distributør nemt kan få fat i, fordi livsstil, købekraft og smag ligger tæt på den europæiske,« siger han.

Ifølge Tim Justesen er det amerikanske marked brutalt i den forstand, at konkurrencen er benhård, der stilles ekstremt høje krav til brands, og omkostningerne er høje.

»Man skal være sikker i sin sag, for der er høje omkostninger i nøglebyer. Og det er dér, det er mest interessant at være. Derfor skal man gå »all in«, hvis man gør det. Der er ikke nogen fortrydelsesret, og hvis du ikke lykkes, kommer du ud af det med tab,« siger han.

Grib chancen

Selv om Dansk Mode & Textil generelt anbefaler organisationens medlemmer at erobre nærmarkederne først, opfordrer Michael Hilmose danske modevirksomheder til at »gribe chancen, når den byder sig.« Og i forhold til det amerikanske marked er muligheden der nu.

»Man skal selvfølgelig undersøge mulighederne. Hvis ikke man forsøger at tage til USA, finder man ikke ud af, om der er mulighed for at sælge noget derovre,« siger Michael Hilmose.

Han understreger, ligesom Tim Justesen, at der er barrierer at tage hensyn til, og det er ikke alle, der rammer rigtigt første gang. Blandt andre den jyske tøjvirksomhed JBS kæmper lige nu med et hold amerikanske advokater, efter at JBS lancerede undertøjsserien CR7 i samarbejde med fodboldikonet Cristiano Ronaldo.

»Vi er løbet ind i problemer, fordi der er en anden mand, der har navnet registreret. Det er ikke løst endnu, så derfor er vi sat tilbage, indtil det er løst. Det er en træls situation at stå i, når man havde mulighed for at sælge nogle varer,« siger adm. direktør i JBS Michael Alstrup.