Danske modefirmaer fanget af rederi-kollaps

Flere danske modefirmaer må se langt efter deres vinterkollektioner, der er blevet fanget på skibe, som tilhører det konkurstruede koreanske rederi Hanjin Shipping. Julehandlen kan være i fare for de danske modeselskaber.

Foto: LUCY NICHOLSON. Et Hanjin-skib ligger strandet i farvandet ud for den californiske havneby Long Beach.
Læs mere
Fold sammen

En truende konkurs for verdens syvende største containerrederi kan betyde, at en række danske modefirmaer ikke får deres varer på hylderne, når den helt afgørende julehandel sætter ind. Sydkoreanske Hanjin Shipping er godt i gang med at knække nakken, hvilket har den konsekvens, at selskabets skibe og containere befinder sig i en form for limbo rundt om i verden.

I Danmark sidder en række modefirmaer i disse dage og bider negle, fordi de har vinterkollektioner om bord på Hanjin-ejede skibe, som på grund af selskabets kurs mod kollaps er blevet nægtet adgang til havne verden over.

Ifølge Dagbladet Børsen er modevirksomheden DK Company et af de selskaber, der har fået fanget dele af sin vinterkollektion på et Hanjin-skib.

»Vi har lige fået at vide, at det containerskib, der skulle lægge til kaj, ikke har fået lov til det alligevel. Det betyder, at det ikke får lov til at komme ind med varer. Det er udsat på ubestemt tid,« siger Jens Obel Jørgensen, der er direktør i DK Company, til Børsen.

Om bord på Hajin-skibene er der lige nu gods for 16 billioner won eller omkring 100 milliarder kr., der tilhører 8.300 forskellige ejere, har Sydkoreas organisation for international handel tidligere oplyst. Omkring 400.000 containere menes at være strandet på forskellige Hanjin-skibe rundt omkring i verden.

Hanjin arbejder i øjeblikket på en løsning på rederiets problemer. I sidste uge var meldingen, at selskabet er parat til at stille omkring 600 mio. kr. til rådighed for at sikre, at shippingselskabets kunder kan få deres varer udleveret.