Danske mobilpionerer vil ud i verden

Fem små mobil- og IT-selskaber deler stand på verdens største mobilmesse for at få fat i de helt store.

Den fælles, danske stand er tydeligt afmærket og trækker en del besøgende til de fem firmaer, som er med. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Breinstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Fem små danske mobil- og IT-selskaber satser på at finde nøglen til døren til den internationale verden ved at være til stede på verdens største mobilmesse. Med koordinerende hjælp fra Udenrigsministeriet og brancheorganisationen IT-Branchen er der igen i år etableret en fælles, dansk stand, som gør det muligt for også mindre virksomheder at mænge sig med de store. Et stort roterende skilt med rød tekst på hvid baggrund, »Denmark - Dinamarca«, skal trække besøgende til - helst fra giganterne.

Og det ser allerede på førstedagen lovende ud.

»Dette giver små firmaer chancen for at være med, og det er den vigtigste markedsføringsindsats, som vi har på programmet i år,« fortæller Dan Andersen, der er ansvarlig for den daglige drift hos det tre år gamle og tre mand store Aalborg-selskab 2Operate.

Han sælger software, som gør det muligt for teleselskaberne at samle tekniske oplysninger sammen om deres mobilmaster, så de - populært sagt - kan overvåge masterne, ganske som patienter overvåges på hospitalerne. Og teknikken bygger da også rent faktisk på, hvad Aalborg Universitetshospital har udviklet til hurtigt at opdage, når noget er galt.

»Vi er her for at komme ud i verden. Vi har to af de fire danske teleselskaber som kunder, så nu skal vi videre. Målet er at få aftaler om møder med ti teleselskaber ude i verden, inden messen lukker på torsdag,« siger Dan Andersen.

I nabobåsen er Kim Wiig Christiansen fra Sim Service i Køge med for tredje gang på den danske stand.

»Ja, det er stedet at være. Her kommer mange forbi - vi har talt med teleselskaber fra Rusland, Japan og Finland. Og så giver det godt, at vi er sammen. Vi ville ikke have kunnet være her ellers,« siger han, der er partner.

Sim Service, som er stiftet i 2006 og i dag har ni ansatte (»og har givet overskud fra dag 1,« som Kim Wiig Christiansen understreger), leverer styring af noget så umiddelbart sært som SIM-kort i maskiner - altså maskiner og udstyr, der er koblet på mobilnettet, fordi de skal kommunikere. Det er et marked, som er i forrygende vækst og ventes at blive endog kæmpe stort inden for få år. F.eks. håndterer Sim Services teknologi alle P-automaterne i København, den styrer SIM-kort i dankortterminaler og fjernaflæser elmålere for elselskabet SEAS-NVE. Sim Service fungerer som en slags teleselskab for maskiner på både TDCs og Telenors net.

»Mange teleselskaber i Europa er interesseret men har ikke systemet til at håndtere den slags trafik,« forklarer Kim Wiig Christiansen, som er medstifter og tidligere har arbejdet i Telenor. Faktisk forsøgte han og en kollega dengang at nå op i toppen af det, der da hed Sonofon, med deres ide.

»Men efter at have afleveret måske op til ti Powerpoint-præsentationer gad vi ikke mere. Nu gør vi det selv - og havde over 10 millioner kroner i omsætning sidste år,« smiler han.

Berlingske dækker Mobile World Congress (MWC) på www.business.dk/digital, www.b.dk/techogviden og i den trykte Business-sektion. Berlingske er inviteret af Telia.

[BILLEDTEKSTER:] Den fælles, danske stand er tydeligt afmærket og trækker en del besøgende til de fem firmaer, som er med. Foto: Thomas Breinstrup   

Sim Service fra Køge og 2Operate fra Aalborg er blandt de fem mindre danske firmaer, som forsøger at bruge Barcelona som springbræt ud i verden. Foto: Thomas Breinstrup