Danske mobiler er for gamle

De illoyale kunder får nye mobiler, mens de loyale betaler gildet, siger Forbrugerrådet.

Foto: Anders Debel Hansen.
Læs mere
Fold sammen
Langt over halvdelen af de danske mobiler er over et år gamle. Det viser en ny meningsmåling, som TNS Gallup har lavet for TDC blandt 8.125 respondenter. Tæt på hver tredje dansker har en mobil, som er mere end to år gammel. Det betyder, at mange danskere har en mobil, der er gået i stykker på den ene eller anden måde, skriver metroXpress.

»Mobilproducenter laver ikke deres telefoner til at kunne holde mere end tre år. Så går coveret, taster og andre dele af telefonen i stykker. Selve funktionerne bliver også forældede,« siger mobil-ekspert Steen Jørgensen, der er chefredaktør for magasinet Mobil til metroXpress.

Jo yngre man er, jo nyere er ens telefon. Det mener teleanalytiker John Strand, der forklarer, at de trofaste kunder rent faktisk betaler for, at de unge kan få en billig og ny telefon hvert halve år.

»Teleselskaberne skal have nye kunder i butikken, så de lokker med slagtilbud, så man kan få mobiler for en krone. Når man forærer noget dyrt gratis væk, så er der kun de trofaste kunder, som har været i teleselskabet i flere år, der betaler gildet. Og de har typisk en ældre mobil,« siger teleanalytikeren.

Samme opfattelse har Forbrugerrådet.

»Vi ser, at teleselskaberne straffer den loyalitet, som de gode kunder viser dem. Til gengæld belønner de illoyale kunder, som hopper fra selskab til selskab efter slagtilbud,« siger Martin Salamon, som er telepolitisk medarbejder i Forbrugerrådet til metroxpress.

Forbrugerrådet opfordrer kunderne til at vælge selskaber, som ikke sælger mobiler med tilskud, for eksempel de internetbaserede teleselskaber.

Teleanalytiker John Strand mener, at man skal sætte bindingsperioden op fra de nuværende seks måneder til 12 og 24 måneder, som man har det i udlandet. Det mener Forbrugerrådet dog ikke vil give bedre eller billigere telefoner til forbrugerne.

 
Fik du læst:

De ti mest populære mobiler

De ti dyreste mobiltelefoner mest til blær

Billedserie: Det får du i stikkontakten 2009