Danske landmænd risikerer milliardsmæk fra EU

De danske landmænd kan ende med at vinke farvel til 1,65 milliard kroner i årlig støtte, hvis EU-præsident Herman Van Rompuys forslag til et nyt EU-budget bliver vedtaget.

De danske landmænd kan risikere at miste 1,65 milliarder kroner i årlig støtte fra EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EUs fremtidige budget kan ende med at koste de danske og europæiske landmænd dyrt, ifølge nye beregninger fra landbrugsorganisationen Landbrug & Fødevarer. Hvis EU-budgettet, vedtages står de danske landmænd til at miste 1,65 milliardekroner i årlig støtte, skriver Børsen.

EU-præsident Herman Van Rompuy foreslår blandt andet at skære 25,5 milliarder euro i landbrugsstøttemidlerne, som en del af hans forslag til et nyt EU-budget. Det kan ende med at koste de i forvejen gældstyngede landmænd dyrt, pointerer Landbrug & Fødevarers direktør Lone Saaby:

”Ser man på det her sammen med, hvad landbruget i øvrigt står til at miste i forbindelse med EUs landbrugsreform, så kan man godt begynde at komme i tvivl om, hvorvidt Danmark ikke i sidste ende risikerer en stigning i det samlede nettobidrag til EU,” siger Lone Saaby til Børsen.

Hun peger på, at der udover Rompuys forslag om at skære i støtten, er en række planer for landbrugsstøtten, der kan ende med at koste Danmark dyrt - for eksempel omlægning af støtten fra prisstøtte til arealstøtte, som især kan ramme den animalske produktion, som Danmark er rig på, hårdt.

Forsker i landbrugsøkonomi på Københavns Universitet Kim Martin Lind advarer også om, at mindre støtte fra EU kan tvinge især unge, stærkt gældsatte landmænd til endeligt at give op og dreje nøglen om.

Den magtfulde EU-præsident Herman Van Rompuys forslag gælder for det kommende langtidsbudget, der strækker sig fra 2014-2020. Hans forslag om at skære i landbrugsstøtten er blot et punkt ud af flere, men det vækker ikke kun harme i Danmark. Også Frankrig tager afstand til forslaget om den forringede landbrugsstøtte fra EU, som de finder uacceptabelt.