Danske landmænd om Coop: » Deres opførsel er fuldstændig utilstedelig«

Coops medlemsblad Samvirke har skabt vrede hos de danske landmænd med et ni siders langt tema om brugen af pesticider i dansk landbrug. Nu opfordrer fødevareproducenternes brancheorganisationer til boykot af dagligvaregiganten.

Medlemsbladet Samvirke skyder Coops 'Øktober'-kampagne i gang med en artikel om pesticider i det danske landbrug. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske landmænd er rasende og opfordrer til boykot af dagligvaregiganten Coop, som de danske fødevareproducenter mener angriber dem på deres arbejde. Det skriver Finans i dag. Grunden til de hidsige reaktioner fra blandt andet Bæredygtigt Landbrug og Landbrug & Fødevarer er et ni siders langt tema i Coops medlemsblad Samvirke, som blev udgivet i torsdags.

Her fortælles det, at »I 67 procent af alle prøver af konventionelt dyrket frugt og 39 procent af alle konventionelle grøntsager i de danske supermarkeder er der spor af en eller flere sprøjtegifte.«

Temaet sætter fokus på de sundhedsmæssige konsekvenser, som pesticider kan have, og artiklen er desuden starten på en kampagne, Coop fører hele oktober måned, som handler om at få mere økologi på hylderne og presse den danske fødevareproduktion til at dyrke mere økologisk.

»Deres opførsel er fuldstændig utilstedelig. De fører en skræmmekampagne, som skal drive alle forbrugerne i en bestemt retning. Kampagnen dæmoniserer helt almindelige danske landmænd, som fremstiller nogle af verdens bedste og reneste fødevarer. Coop er gået langt, langt over stregen, og min klare opfordring er, at man skal boykotte kædens butikker,« siger Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug til Finans.

Skønt et fremhævet citat af CSR-chef, Thomas Roland, i Coop på temaets sjette side lyder: »Det er langt bedre for sundheden at spise mere frugt og grønt end at stoppe af frygt for pesticidrester,« så er det ikke nok til at formilde brancheorganisationerne.

»Hver eneste dag knokler de danske landmænd for at levere sunde og sikre fødevarer til vores tallerkener og madpakker. Fødevarerne bliver blandt andet solgt i Coops butikker, og Coop kvitterer nu med en hysterisk kampagne, der forsøger at bilde danskerne ind, at de skal frygte sundhedsskadelige rester af plantebeskyttelsesmidler i almindelige grøntsager,« skriver formand for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild på Facebook.

Kigger man i årsrapporten fra Miljø- og Fødevareministeriet, så konkluderes det, at alle fund af pesticidrester er under de lovlige grænseværdier.