Danske landmænd høster russisk guld

Russisk boykot af varer fra Vesten giver medvind til stor dansk svineproducent i Rusland. En gruppe danske investorer og planlægger at investere 350 mio. kr. i endnu en russisk storfarm.

Idavangs russiske storfarm i Pskov-regionen syd for Skt. Petersborg og tæt ved grænsen til Letland. Den er opført for 350-400 mio. kr. i 2013. Selskabet har en ny farm i nærheden af Skt. Petersborg, hvor der er anlægsudgifter på 350 mio. kr. i støbeskeen. Foto: Idavang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først besluttede de at investere nogle af sparepengene – og skød dem i en mindre svinefarm i Litauen. Sammen med et par andre eventyrlystne danske landmænd betalte Jytte Rosenmaj og hendes mand, Ole Bjerremand Hansen, i 1999 seks mio. kr. for den litauiske farm.

De fire stiftere har været med helt fra begyndelsen. Jytte Rosenmaj, Ole Bjerremand Hansen, Claus Baltsersen og Carsten Lund Thomsen er et eksempel på danske iværksættere i en helt særlig liga. I løbet af de seneste 16 år har deres selskab med hovedsæde i Gadbjerg i Østjylland investeret 1,3 milliarder kr. i anlæg på opbygning af en koncern med 13 svinefarme i Rusland og Litauen. Og en ny storinvestering i Rusland er i støbeskeen. Siden 2009 har vækstkometen Idavang tjent gode penge på stordrift i Østeuropa. Både top- og bundlinje vokser støt. Ruslands boykot af svinekød betyder, at Idavang for tiden spinder guld på at producere svin til det hungrende russiske marked. Idavang, der er største danske aktør i den russiske svinesektor, havde i 2014 en omsætning på 860 mio. kr. og et overskud efter skat på 140 mio. kr.

»Vi har tjent gode penge i Rusland. Det hersker der ingen tvivl om. Men i Litauen, hvor produktionen giver overskud, er vi ramt af Ruslands embargo mod svinekød fra EU. Og dér har vi været presset på priserne,« siger Jytte Rosenmaj, næstformand for selskabets bestyrelse.

Mens det har været svære tider for svineproduktion i EU, kan Idavang i 2014 præsentere koncernens bedste resultat og udbetaler otte mio. euro, svarende til 60 mio. kr., i udbytte til aktionærerne.

»Vi kører nu med fuld produktion, en høj effektivitet og høster frugterne af de investeringer i anlæg og organisation, vi har foretaget de senere år. Samtidigt har vi været begunstiget af de høje russiske markedspriser på kød. Egenkapitalen er påvirket af rublens fald, men er dog begrænset af, at en overvejende del af lånene til virksomhedens russiske aktiviteter er placeret i rubler,« siger næstformanden.

Har det som en fisk i vandet

Som en udløber af Ukraine-krisen har Rusland med præsident Vladimir Putin i spidsen straffet Vesten med et importforbud af svinekød. I Idavang har de det til gengæld som en fisk i vandet. Selskabet har to store farme i henholdsvis Skt. Petersborg- og Pskov-regionen i den nordvestlige del af landet samt 11 farme i Litauen. De russiske farme skovler penge ind. Idavang er på listen over Ruslands 20 største svineproducenter.

I 2015 venter Idavang også et godt resultat, men dog ikke på niveau med 2014. Selskabet projekterer i 2015 og 2016 med en anlægsinvestering i en ny farm og 5.000 hektar jord til 350 mio. kr. i Skt. Petersborg-regionen. Farmen vil årligt kunne prodLedelseucere 100.000 slagtesvin. Dermed kan Idavangs russiske produktion nå op på 400.000 svin.

Rusland har ikke så mange venner i Vesten for tiden, så dem, der er, må man behandle godt. Udenlandsk ejede virksomheder, der investerer i svineproduktion, skaber vækst, nye arbejdspladser og øger fødevareproduktionen. Derfor er nye investeringer velkomne. Magthaverne i Kreml holder godt øje med guvernører og viceguvernører, der gerne vil sikre, at deres regioner fortsat har ekspansion i landbrugsproduktionen.

»Den russiske regering gør de lokale guvernører ansvarlige for, at de sørger for, at der er tilstrækkeligt stor fødevareproduktion i alle regioner. Det gælder også Skt. Petersborg-regionen, hvor vi gerne vil bygge vorres nye farm,« siger Jytte Rosenmaj.

Idavang har sagt til topfolkene hos de regionale myndigheder, at hvis spaden til storfarmen skal sættes i jorden, forudsætter selskabet, at de får rentetilskud til byggeriet fra det russiske landbrugsstøtteprogram, der skal sikre større landbrugsproduktion.

Hos den danske landbrugskæmpe lægger talskvinden ikke skjul på, at det er vigtigt, at lokalområdet støtter op om projektet og ser Idavangs tilstedeværelse som en fordel.

»Viceguvernøren, som er ansvarlig for landbrugsudviklingen i Skt. Petersborg-regionen, vil gerne være med i processen og kører velvilligt rundt med os for at vise, hvor der er jord til rådighed og støtter op om processen med at få de nødvendige tilladelser,« fastslår Jytte Rosenmaj.