Danske kommuner forgylder TDC

Teleselskaberne kan ikke komme til at sætte de mobilmaster og -antenner op, som de har brug for for at kunne levere det eftertragtede mobile bredbånd til danskerne.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske kommuner hjælper landets største teleselskab med at score kassen og begrænser samtidig danskernes mulighed for billigere og bedre Internet-forbindelser.

Mobilselskaberne kan nemlig ikke få lov til at sætte master og antenner op, så danskerne kan få adgang til mobilt bredbånd – en hurtig Internet-forbindelse fra en avanceret mobiltelefon eller en bærbar PC med modem – som storsælger for tiden.

Lang venteliste
Lige nu ligger der omkring 3.000 byggeansøgninger i landets kommuner og venter på en godkendelse.

I visse kommuner venter de længe på grund af naboklager og frygt for stråling, og den langsomme forbedring af den mobile bredbåndsdækning betyder reelt, at kommunerne begrænser konkurrencen, som mobilnet og trådløse telenet kan give fastnettet, der i dag leverer hovedparten af danskernes Internet-forbindelser – et fastnet, som TDC ejer.

»Den største konkurrencebegrænsende faktor på bredbåndsmarkedet i dag er de danske kommuner. De begrænser borgernes og det lokale erhvervslivs muligheder for at blive mere mobile, de er med til at holde bredbåndspriserne oppe til skade for alle, og de begrænser den teknologiske udvikling i landet. Problemet er stort nu men bliver endnu større. De mobile bredbåndsnet får ikke den udbredelse og den kvalitet, som de ellers kunne få, og kunderne får ikke adgang til den vare, som de efterspørger. Mellem 18.000 og 20.000 danskere køber hver måned en mobil bredbåndsløsning,« siger teleanalytiker John Strand, direktør i analysefirmaet Strand Consult, som leverer strategisk information til teleselskaber verden over og for nylig udgav rapporten »Successful Strategies for the Mobile Broadband Market«.

Fordobling i år
1. januar 2009 havde 302.000 abonnement på mobilt bredbånd i Danmark. Det er 45 procent flere på et halvt år, og det er netop mobilt bredbånd, som sikrer teleselskaberne vækst. I dag er 15 procent af alle danske bredbåndsforbindelser mobile, og inden nytår ventes omkring 600.000 danskere at have en mobil bredbåndsforbindelse.

»I Finland og Sverige er over 20 procent af bredbåndsforbindelserne allerede mobile, i Østrig er tallet 35 procent, og 84 procent af østrigerne bruger det derhjemme,« siger John Strand.

Men for første gang nogen sinde faldt antallet af ADSL-abonnementer via telefonnettet i Danmark i andet halvår af 2008. Selv om faldet blot er på 571 kunder, og selv om der stadig er 1,24 millioner ADSL-abonnenter i Danmark, er det en afgørende ændring, præcis ti år efter at TDC som det første teleselskab i Norden 1. juli 1999 begyndte at tilbyde ADSL-forbindelser. I Norge er antallet af ADSL-forbindelser faldet med 19.000, siden det toppede. I Finland har 40.000 kunder droppet deres ADSL-forbindelse.

Den svenske telenetværksgigant Ericssons tekniske direktør, Håkan Eriksson, forventer, at der i 2014 vil være tre milliarder bredbåndsforbindelser i verden, og at de 80 procent vil være mobile.

Milliardomsætning
Hver af de 820.000 kunder med ADSL-forbindelse sikrer anslået TDC en omsætning på godt 200 kroner om måneden eller 2.400 kroner om året, fraregnet moms.

»TDCs bredbåndsforretning er på 2,5 milliarder kroner, som mobilt bredbånd nu er ved at angribe. Hvis TDC mister en ADSL-kunde, mister de altså 2.400 kroner i omsætning om året, og da TDCs omkostninger er faste, vil det ramme temmelig hårdt på bundlinien. TDC får naturligvis selv mange af de nye mobile bredbåndskunder og kan skabe mere omsætning, så hvis jeg var TDC, ville jeg ikke være helt så urolig, som tallene antyder. Men set fra et konkurrencemæssigt synspunkt er det en skævvridning. Når man ikke kan få lov til at sætte master og antenner op, kan der ikke skabes seriøs konkurrence til det kobbernet, som TDC årligt har en milliardomsætning på,« siger John Strand.

Videnskabsminister Helge Sander (V), som er øverst ansvarlige for teleområdet i Danmark, skubber også på.

»Jeg deler teleselskabernes bekymring, når det i dag kan tage dem adskillige måneder at få en byggetilladelse fra kommunen til at sætte en mast eller en antenne op. Udbygningen af nettet er forankret i kommunerne. En lang sagsbehandlingstid bliver imidlertid også et samfundsanliggende, hvis det bremser udrulningen af mobilt bredbånd og avanceret mobiltelefoni,« sagde han for halvanden måned siden.