Danske kæmper i russisk klemme – få overblikket over reaktionerne på Putins invasion

Adskillige danske virksomheder står i store dilemmaer om, hvordan de skal agere i forhold til aktiviteten i Rusland. Selskaberne har valgt at gå i forskellig retning, og hvor nogle virksomheder har lukket for alt, fortsætter andre.

Danske Ørsted med topchef Mads Nipper i spidsen vil ikke længere tjene penge på at sælge de op til to milliarder kubikmeter naturgas, selskabet årligt køber af russiske Gazprom med tætte forbindelser til Vladimir Putin, videre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arla

Mejerigiganten Arla Foods har indstillet alle aktiviteter i Rusland. Det gjorde selskabet i sidste uge.

»Vi indstiller nu vores operationer i Rusland og fokuserer på, hvordan vi bedst kan støtte vore 70 kolleger i Rusland, som er direkte berørt af dette,« sagde selskabets administrerende direktør, Peder Tuborgh.

Arla Foods indstiller både de lokale aktiviteter i landet og importen, der dog blev væsentligt reduceret af embargoen i 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Arla Foods indstiller såvel lokale aktiviteter som importen, der dog allerede var blevet væsentlig reduceret af embargoen i 2014. Samtidig annoncerede Arla, at selskabet donerer en million euro til Røde Kors.

Bestseller

Bestseller har stoppet al transport af varer gennem Rusland. Derudover har selskabet stoppet al samhandel med Rusland og har givet ansatte i Rusland fri – med løn.

Bestseller har doneret 100 millioner kroner i nødhjælp til Ukraine.

Carlsberg

Carlsberg har længe været under pres for at stoppe alle aktiviteter i Rusland. Lige nu har selskabet stoppet for nye investeringer i landet, indstillet annoncering i Rusland og stoppet salget af produkter under Carlsberg-mærket i Rusland.

Dog opretholder Carlsberg produktionen, idet selskabet vil producere andre ølmærker end Carlsberg.

Carlsberg er blandt andet blevet opfordret til at lukke produktionen i Rusland. Dette er dog en beslutning, som hurtigt vil sende de flere end 8.000 russiske ansatte ud i arbejdsløshed, fordi Carlsberg som følge af sanktionerne ikke kan overføre penge fra København og dermed heller ikke kan udbetale løn.

Chr. Hansen

Den danske ingredienskoncern, Chr. Hansen, opretholder selskabets aktiviteter i Rusland, da virksomheden mener, at den har en humanitær forpligtelse over for civilbefolkningen.

Selskabet har dog meddelt, at det stopper salget af produkter, der falder udenfor kategorierne basic food og human health products.

Ifølge Fødevarewatch kommer fem procent af Chr. Hansens omsætning fra Ukraine, Rusland og Hviderusland, hvor selskabet har salgskontorer.

Danfoss

Industrikoncernen Danfoss’ 31 fabrikker, kontorer og lagre står tomme i Rusland. Danfoss har 1.300 ansatte i landet, men har kappet båndet til Rusland tidligt efter invasionen.

Der er blevet lukket for import, eksport og betalinger til Rusland.

Samlet set har Danfoss i 2021 omsat for 56,1 milliarder kroner. Det er rekord, og det er en stigning på 29 procent i forhold til 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

»Alt er mere eller mindre gået i stå. Vi stoppede med leverancer ind og ud af Rusland i mandags (28. februar, red.), og vi stoppede med at tage ordrer i Rusland. Vi er nødt til at forstå de rammebetingelser og restriktioner, som nu kommer fra vores politikere. Så tager vi det skridt for skridt derfra, for vi respekterer selvfølgelig restriktionerne,« sagde Danfoss-topchef Kim Fausing til Avisen Danmark for godt to uger siden.

Demant

Høreapparatkoncernen Demant meddelte for mere end to uger siden, at selskabet stopper al handel med Rusland samt med provinserne Donetsk og Luhansk i Ukraine.

»Vi har grundet sanktioner med indvirkning fra i går (tirsdag, red.), for nu bremset vores handel med Rusland, Belarus og provinserne Donetsk og Luhansk i Ukraine,« skriver pressechef Trine Kromann-Mikkelsen fra Demant i en e-mail til Medwatch.

Ecco

Den danske skokoncern Ecco har over 250 butikker i Rusland, som fortsat er åbne, skriver Finans.

»I Rusland er der over 1.500 ansatte hos Ecco. De og deres familier går også igennem en svær tid. Ecco følger udviklingen tæt og er i løbende kontakt med vore lokale ledelse. For Ecco er omsorgen for vores medarbejdere altid første prioritet.«

Dette er den seneste meddelelse fra selskabet, og den er fra 2. marts.

Ecco opretholder selskabets aktiviteter i Rusland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

»Vi følger udviklingen med stor bekymring. Situationen skifter fra dag til dag. Vi er i gang med at indsamle og analysere facts, og vi har derudover ikke yderligere at tilføje,« skriver Eccos presseafdeling i en e-mail til Berlingske.

FLSmidt

Den danske industrikoncern FLSmidth har i årevis leveret til den russiske cement- og mineindustri. Dette vil fortsætte, meddeler koncernen, som gennem kontrakter er forpligtet til at levere sine ydelser i Rusland.

Dog vil selskabet ikke indgå nye kontrakter i Rusland eller Ukraine.

»Vi stopper med at indgå nye kontrakter i Rusland. Vi skalerer ned på vores forretninger der, men samtidig har vi juridiske forpligtelser til at levere på allerede indgåede kontrakter, så det vil vi fortsætte med at gøre,« sagde FLS-topchef Mikko Keto til Finans sidste uge.

Grundfos

Grundfos har cirka 500 medarbejdere i Rusland. De fleste producerer pumper på en fabrik udenfor Moskva.

Lige nu er der dog ingen aktivitet, for allerede 2. marts valgte Grundfos at lukke for salg og produktion.

Medarbejderne får fortsat løn, og de er ifølge selskabets topchef og medejer, Poul Due Jensen, indtil videre sikret løn tre måneder rullende frem.

»Vi er gået et skridt længere, end de officielle sanktioner kræver, ved at vælge at lukke helt ned allerede i begyndelsen af krigen. Vi er ikke omfattet af sanktionerne i voldsom grad med de produkter, vi sælger i Rusland,« siger Poul Due Jensen til Berlingske.

Jysk

Jysk har valgt at lukke alle selskabets 13 butikker i Rusland, men har også valgt fortsat at udbetale løn til de ansatte i landet.

Jysk er en international butikskæde med hovedkontor i Brabrand tæt på Aarhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk.

»Det er meget vigtigt for mig at sige, at vi i Jysk ikke har noget imod den enkelte russiske borger, men som situationen er lige nu, kan vi altså ikke holde vores butikker åbne i Rusland, sagde kommunikationsdirektør Rune Jungberg Pedersen tidligere på ugen til DR.

LEGO

Legetøjsproducenten LEGO stoppede 2. marts med at sende forsyninger ind i Rusland. Og selvom selskabet gerne vil lukke de 81 butikker, står det i et dilemma, oplyser LEGO.

Selskabet holder fortsat åbent, idet LEGO ikke ejer butikkerne, og butikkerne fortsat har varer på lager.

Kjeld Kirk Kristiansen – tredje generations ejer af LEGO-koncernen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Lundbeck

Medicinalvirksomheden Lundbeck opretholder sit salgskontor i Rusland.

Lundbeck mener, at virksomheden har en forpligtelse over for patienter, der bruger selskabets medicin – patienter, som blandt andet lider af skizofreni, depression og angst.

»For at kunne servicere patienter og de læger, der behandler patienterne, har vi brug for at have medarbejdere i Rusland. Så længe vi inden for de gældende sanktioner kan levere medicin til patienter i Rusland, vil vi gøre det,« oplyste Jacob Tolstrup, der er koncerndirektør i Lundbeck med ansvar for salg og marketing, i et skriftligt svar til Berlingske.

Mærsk

Mærsk meddelte 1. marts, at selskabet vil indstille næsten al transport til Rusland, men fortsat transportere fødevarer, medicin og humanitær hjælp til landet.

»Vi forventer, at det vil tage frem til slutningen af april at få alle bookinger afviklet,« sagde Søren Skou på generalforsamlingen 15. marts.

Derudover har Mærsk sat ejerandelen i russiske havne til salg.

A.P. Møller – Mærsk blev først rigtig børsnoteret i 1981. Det år blev aktierne i virksomheden flyttet fra listen over såkaldte »unoterede værdier«. Indtil 2003 var det muligt at købe fire forskellige aktier, da både A- og B-aktierne i de to hovedselskaber D/S Svendborg og D/S 1912 var noteret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix.

Mærsk har blandt andet en aktiepost på godt 30 procent i det russiske selskab Global Port til salg.

Endnu står der 50.000 Mærsk-containere i Rusland. Dem vil Mærsk nu forsøge at hente hjem.

Novo Nordisk

Den danske medicinalgigant Novo Nordisk har fortsat aktivitet i Rusland.

Selskabet har en fabrik i den russiske by Kaluga, der håndterer påfyldning og emballage af Novo Nordisks FlexPen med moderne insulin.

Novo Nordisk lukker ikke fabrikken i den russiske by Kaluga, som udelukkende leverer produkter til Rusland. Billedet her er fra Novo Nordisks stamcellecenter i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Zøllner Olesen, DanStem, Københavns Universitet.

»Vi har en etisk forpligtelse over for de patienter, som har brug for vores medicin for at overleve,« skrev Novo Nordisk i en e-mail sidste uge og pointerede, at fabrikken kun leverer til Rusland.

Novo Nordisk oplyser yderligere torsdag, at de nu også har stoppet kliniske forsøg og rekruttering af nye patienter i Rusland, samtidig med, at de har suspenderet markedsføring og kliniske investeringer i landet.

Pandora

Smykkevirksomheden Pandora meddelte i sidste uge, at den har indstillet alle forretninger i og med Rusland. Selskabet  køber ingen råvarer eller materialer direkte fra hverken Rusland eller Belarus.

Pandora er et dansk internationalt børsnoteret smykkefirma. Pandoras smykker sælges i flere end 100 lande fordelt på seks kontinenter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Max Rossi/Reuters/Ritzau Scanpix.

Det sagde bestyrelsesformand Peter A. Ruzicka på selskabets virtuelle generalforsamling.

Selskabets smykker sælges dog stadig i landene via distributører. Pandora er ved at undersøge mulighederne for at stoppe salget, har Pandora meddelt Politiken.

Rockwool

Rockwool, der producerer stenuldsisolation, opretholder sin produktion i Rusland.

Mandag meddelte Rockwools topchef, Jens Birgersson, at selskabet står fast på beslutningen om at opretholde produktionen i Rusland på baggrund af Ruslands trusler om at nationalisere aktiver i virksomheder, der vil forlade det russiske marked.

Rockwool leverer stenuldsløsninger til procesindustri, marine og offshore. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jaroslav Ozana/AP/Ritzau Scanpix.

»Hvis Rockwool havde besluttet sig for at trække sig ud af Rusland, ville vores fabrikker, maskiner, intellektuelle ejendomsrettigheder og andre aktiver sandsynligvis blive genstand for ekspropriation, og det ville udgøre et bidrag på flere hundrede millioner euro til en konkurrent,« skriver Jens Birgersson i en kommentar til Berlingske.

Torm

Det danske rederi Torm besluttede 1. marts at afvise indgå nye aftaler i forhold til Rusland.

Rederiet sejlede dog stadig olie ud af Rusland forrige weekend, skriver Finans.

Det er på baggrund af en kontrakt indgået dagen inden Ruslands invasion, som rederiet ikke har i sinde at bryde.

»Vi har trods alt en juridisk bindende kontrakt, som vi er nødt til at honorere,« sagde rederiets topchef, Joakim Nørholm Vasehus, til Finans.

Velux

Velux suspenderede alle aktiviteter i Rusland, Ukraine og Belarus 28. februar.

Det meddelte selskabet i en pressemeddelelse, hvor det uddybede, at der nu er lukket for bestilling, leverance og servicering af ordrer.

Samtidig er alle finansielle transaktioner mellem Velux og de nævnte lande suspenderet.

Vestas

Først meddelte Vestas, at selskabet kun ville stoppe nye russiske handler, men sidste uge kom der en ny meddelelse.

Vindkæmpen Vestas har to fabrikker i Rusland, som producerer vindmøllevinger og bestanddele til vindmøllens generator. Den ene fabrik er i Dzerzhinsk øst for Moskva, mens den anden ligger en smule mere sydøstligt i Ulyanovsk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Til Ekstra Bladet bekræftede vindmøllegiganten, at selskabet sætter fire store vindmølleprojekter i Rusland på pause.

Vestas har dog to fabrikker i Rusland, der fortsat opererer, men over for mediet pointerer selskabet, at det følger situationen løbende.

Ørsted

Den danske energikæmpe Ørsted med Mads Nipper i spidsen blev hurtigt efter Ruslands invasion af Ukraine mødt af massiv kritik.

Kritikken kom, efter at selskabet, der har staten som hovedejer, meddelte, at en langvarig aftale om at købe store mængder russisk gas af Gazprom ikke kan rives over af Ørsted.

Aftalen fra 2006 betyder, at Gazprom i perioden 2011 til 2030 kan levere op til to milliarder kubikmeter gas om året til Ørsted, hvilket i omfang svarer til godt 70 procent af Danmarks nuværende årlige forbrug af naturgas.

»Jeg kan godt forstå, den her situation gør folk oprevet. Faktum er, at så længe Danmark bruger så store mængder gas, som vi gør – og der ikke er indført forbud mod import af russisk gas til EU – så er Danmark med til at finansiere Putins krigsmaskineri. Punktum. Det er det, som er vores pointe. Vi er så dem, der står med en kontrakt, vi helst havde været foruden, og som – hvis vi flår den over – kan være ødelæggende for os og uden effekt i det store billede. Det er en absurd situation,« har Mads Nipper fortalt i et større interview om emnet.

Selskabet køber dog ikke længere biomasse og kul fra Rusland, indgår ikke nye kontrakter med russiske selskaber og har sikret, at ingen af Ørsteds direkte leverandører til udbygningen af vedvarende energi er russiske.