Danske iværksættere er på vej ind i de amerikanske klasselokaler

Danske Airtame har sin wi-fi-dongle sat i stikket på det store og lukrative skolemarked i Californien. Virksomheden satser på at høste flere store ordrer.

Airtame har med Jonas Gyalokay i spidsen foreløbig fået en trådløs dongle ind i 241 californiske klasselokaler. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et lille stykke »Made in Denmark« har fundet vej til flere hundrede amerikanske klasselokaler i USAs folke­rigeste stat, Californien.

Den lille dingenot er et HDMI-stik – en såkaldt dongle, der kan erstatte kablet mellem computer og skærm eller projektor i klasselokalet. På den måde kan den vise indholdet fra en computer eller telefon på en større skærm. Det er firmaet Airtame, der står bag teknologien.

Nu har direktør og medstifter Jonas Gyalokay fået revet døren op til tusindvis af amerikanske klasselokaler, hvor den danske teknologi kan komme til at være en fast del af undervisningen. Airtame har indgået en aftale med Desert Sands Unified School District, der bl.a. omfatter millionbyen Los ­Angeles og i alt har 3.000 klasselokaler.

»Det er forhåbentligt bare én af mange nye store kunder. Vi er stadig i den spæde fase, men vi er kommet længere end, da vi begyndte i USA,« siger Jonas Gyalokay.

Indtil videre er stikket købt ind til 241 klasselokaler. Med en stykpris på 299 dollar – omkring 2.100 kr. – er der mulighed for at nå en pæn millionomsætning, hvis Airtame kan komme ind i alle 3.000 klasselokaler.

Håbet er også, at ordren vil gøre det muligt at nå endnu flere kunder. Ud over Californiens skoledistrikt er Hudson High School blevet det første amerikanske gymnasium, der har implementeret teknologien på campus, og lige nu tester også de anerkendte uddannelses­institutioner Berkeley, Stanford, Harvard og University of California opfindelsen:

»Nu skal vi have implementeret teknologien overalt på de prestigefyldte gymnasier og universiteter – så følger resten nok trop automatisk. Sådan er det i USA,« lyder håbet hos Jonas Gyalokay.

Til formålet har Airtame åbnet kontorer i to af USAs uddannelseshovedbyer, Boston, der bl.a. huser Ivy League-universitetet Harvard, og San Francisco, der er hjemsted for bl.a. Stanford University.

Skyggen fra Chromecast

Et af argumenterne mod, at Airtame skulle klare sig godt i USA, er, at Googles Chromecast, der sender skærmbilledet fra telefon eller computer op på TV-skærmen, har vundet indpas verden over. Når Jonas Gyalokay alligevel er yderst fortrøstningsfuld, skyldes det, at virksomheden primært går efter virksomheder og offentlige institutioner.

»Vi har også apps til IOS og Android. Indtil videre er det meget som et præsentationsværktøj i eksempelvis skoler, mens Chromecast mere gælder private forbrugere ude i stuerne,« lyder det fra Jonas Gyalokay.

Han påpeger, at fordelen ved Airtame-stikket er, at der ikke skal bygges ny teknologi eller software ind i skærme og projektorer. Samtidig kan eleverne via donglen tilslutte sig på skift og på den måde nemmere vise de ting, de har lavet på computeren, frem for klassen.

Virksomheden fik tidligere på året 4,4 mio. kr. fra Innovationsfondens InnoBooster-program, der investerer i mindre virksomheder med gode udviklingsmuligheder.

I alt beskæftiger Airtame 36 ansatte.