Danske iværksættere dropper Danmark

Stadig flere innovative danskere fravælger helt hjemlandet og satser i stedet på udlandet, når iværksætterdrømmen skal føres ud i livet. Det kan gå ud over Danmarks vækst og beskæftigelse i fremtiden.

Flere danske virksomheder vælger efterhånden at etablere sig i udlandet – f.eks. på Bali – hvor lønomkostninger og skat er væsenligt lavere end i Danmark. Sådan lyder vurderingen fra erhvervsorganisationer. Arkivfoto: Sonny Tumbelaka/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Et stigende antal danske iværksættere vælger at se bort fra Danmark og i stedet kaste sig direkte ud i et udlandseventyr, når de vil føre deres idéer ud i livet. Hermed går Danmark glip af massevis af nye job og eksport, fastslår en række eksperter.

Der findes ingen opgørelse over omfanget, men stigningen i antallet af iværksættere, der springer Danmark over, bliver bekræftet af både Erhvervsstyrelsen, flere erhvervsorganisationer og danske erhvervsfolk.

»Vi mærker en tendens til, at flere danske iværksættere viser interesse for at starte op i udlandet i stedet for Danmark,« siger leder af Erhvervsstyrelsens analyseteam Andreas Blohm Graversen.

Erhvervsstyrelsen har nu igangsat en undersøgelse for at få overblik over fænomenets omfang. Undersøgelsen kan tage op til flere år, men allerede nu lyder der flere bekymrede røster i dansk erhvervsliv.

»Det betyder, at vi går glip af nogle potentielle danske arbejdspladser, eksportkroner og vækst i det hele taget. Det er et udtryk for, at det går lidt trægt herhjemme,« siger Søren Friis Larsen, der er marketingdirektør i Dansk Erhverv.

Professor og institutleder på Institut for Strategi og Globalisering på CBS, Nicolai J. Foss, understreger, at iværksættere er en af de afgørende kilder til stigende produktivitet og dermed vækst i samfundet.

»Vores økonomi vokser som bekendt dels ved, at der bliver flere hænder og mere kapital, dels gennem nye idéer og produkter. Hvis et stort antal iværksættere vælger at springe Danmark over, er det bekymrende,« siger Nicolai J. Foss, der dog understreger, at han ikke har viden om omfanget af tendensen. Derfor ser han »rigtigt meget frem til Erhvervsstyrelsens undersøgelse af fænomenet«.

I Erhvervsstyrelsen mener man, at tendensen både kan have negative og positive konsekvenser for dansk økonomi. Vicedirektør Anders Hoffmann understreger, at der findes en del eksempler på danske iværksættere, der henter inspiration fra udlandet og derefter vender hjem for at etablere eller investere i danske virksomheder. Omvendt kalder Anders Hoffmann det problematisk, »hvis Danmark mister mange talenter inden for iværksættere til andre lande«.

Blandt de mange danske iværksættere, der går uden om Danmark, finder man Torben Majgaard fra Herning, der i 2001 etablerede IT-virksomheden Ciklum i Ukraine. Han vurderer, at det ikke havde været muligt at vokse i samme tempo i Danmark.

Serieiværksætteren Martin Thorborg går skridtet længere og vurderer, at »det er helt idiotisk at starte ud på det danske marked«.