Danske IT-virksomheder sælger som aldrig før

IT-branchen satte ny omsætningsrekord i 2016, og næsten en tredjedel kommer nu fra eksporten. Trods de navnlig amerikanske teknologimastodonter er der stadig plads til danske IT-virksomheder.

2016 var et rekordår for danske IT-virksomheder, om end de rigtigt glade dage fra før finanskrisen ikke er vendt tilbage. Arkivfoto: Shutterstock/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: dotshock
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske IT-virksomheder sikrede sig som forventet den hidtil højeste omsætning i 2016, hvor eksporten også gik fremad, hvilket har øget beskæftigelsen i branchen.

Alt i alt blev der i 2016 solgt for 215,2 milliarder kroner hos de danske IT-virksomheder. Det er 2,3 milliarder kroner mere end i 2015 og svarer til en stigning på 1,1 procent. Eksporten voksede dog med hele 7,2 procent til 62,6 milliarder kroner, viser nye tal, som brancheorganisationen IT-Branchen, som har omkring 400 medlemsvirksomheder, har samlet gennem Danmarks Statistik.

»Tallene viser, at det generelt set går ganske udmærket. Der er ikke tale om nogen kæmpe fremgang men om en stabil, positiv udvikling, som var varet nogle år. Det understreger, at IT-branchen er en sund og etableret branche, hvor vi herhjemme stadig kan være med. Vi bliver ikke mast af udlandet - der er stadig plads til os,« siger Anders Elbak, analysechef i analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt.

2.300 flere ansatte

Hvor der ved udgangen af 2015 var 82.370 ansatte i danske IT-virksomheder, var beskæftigelsen ved udgangen af 2016 steget til 84.670, altså omkring 2.300 flere. Det glæder Birgitte Hass, der er administrerende direktør i IT-Branchen.

»De 2.300 ekstra ansatte er kommet til trods for, at det er så svært for IT-virksomhederne at finde kvalificeret arbejdskraft. At skaffe kompetente medarbejdere er det altafgørende største problem for os, og man kan ikke se af tallene, hvor gode de kunne være, hvis vi havde en friere og nemmere adgang til kvalificeret arbejdskraft. Det er et eskalerende problem,« forklarer hun.

Hun glæder sig samtidig over, at eksporten er vokset med 7,2 procent og nu udgør 29,2 procent af den samlede omsætning.

»Det er godt for vores lille land. IT er et væsentligt erhverv i Danmark, men vi lever i en global verden. For at sikre succesen for vores produkter skal vi derfor ud på den globale arena. Vi så meget gerne, at flere danske IT-virksomheder blev født globale,« siger Birgitte Hass.

De store moser os ikke

Navnlig er eksporten steget blandt IT-konsulenter (fra 18,1 milliarder kroner i 2015 til 18,8 milliarder kroner i 2016) og informationstjenester som f.eks. udlicitering og netbaserede tjenester (fra 1,8 til 2,3 mia. kr.). På softwareproduktionen er der en lille fremgang, mens salget af hardwareudstyr er gået en del tilbage.

Også Anders Elbak fra IDC noterer sig den samlede eksportfremgang.

»IT-branchen ligger som helhed bedre end den samlede økonomi, selv om den gennem årene er kommet tættere på at følge de almindelige, økonomiske udsving. De, der lever af at sælge hardware, lever ikke så godt. Værdien af IT ligger i dag i høj grad i brugen af det, altså på software- og mandskabssiden. Telekommunikation og hardwaresalg er at betragte som ren bekvemmelighed, hvor det gælder om at levere noget hæderligt til lavest mulige pris. Derfor er det positivt, at det stadig går danske virksomheder godt på softwaresiden. Selv om flere og flere bruger cloudtjenester (netbaserede tjenester, red.), betyder det ikke, at store virksomheder som Microsoft og Amazon moser de lokale. Der er stadig plads til lokale spillere, og vi kan stadig vokse på eksportsiden,« siger analysechefen, som samtidig hæfter sig ved, at flere danske IT-virksomheder gennem de seneste år er blevet købt op, hvilket også er et signal om, at Danmark kan levere kvalitet.

Gennemsnitslønnen blandt ansatte i danske IT-virksomheder er på et år steget med omkring 1.000 kroner til 47.442 kroner. Det er en lidt større stigning end på arbejdsmarkedet generelt, hvor gennemsnitslønnen totalt set ligger på 35.961 kroner.